buitenland

Witte Huis: staakt-het-vuren op barbaarse wijze geschonden

Door Shari Deira - 01 augustus 2014

Hamas heeft het staakt-het-vuren dat 72 uur zou duren op ‘barbaarse wijze’ geschonden. Met deze woorden veroordeelt het Witte Huis de ontvoering van een 23-jarige Israëlische luitenant.

‘Dit is een buitengewone actie en we kijken naar de rest van de wereld om dit samen met ons te veroordelen,’ laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

Stilzwijgen

Hoewel de Verenigde Staten Hamas veroordelen, denkt Saudi-Arabië daar heel anders over. Koning Abdullah uitte vrijdag kritiek op wat hij het internationale stilzwijgen noemt over de bloedbaden in de Gazastrook.

In een toespraak die op televisie werd voorgelezen zegt de Koning dat Israël zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden en niemand zegt er wat van. ‘Een stilzwijgen dat niet te rechtvaardigen is,’ zegt koning Abdullah.

Donderdag om 7.00 uur ging de wapenstilstand in. Israël mocht tijdens het bestand doorgaan met het vernietigen van tunnels van Hamas. Desondanks doodden terroristen van Hamas Israëlische soldaten en werd een luitenant ontvoerd. Dat was reden voor Israël om het bestand te beëindigen.

Vernietiging

Tijdens het staakt-het-vuren zouden vertegenwoordigers van Hamas en Israël onderhandelen in de Egyptische hoofdstad Caïro. Wat de status daarvan is, is onduidelijk maar waarschijnlijk zijn ook deze gesprekken van tafel.

Premier Benjamin Netanyahu zei in een gesprek met minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) dat Israël ‘alle nodige maatregelen’ zal nemen tegen diegenen die de vernietiging van Israël willen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.