buitenland

Zorgen over plannen Poetin: 20.000 militairen bij grens Oekraïne

Door Shari Deira - 06 augustus 2014

Rusland zou Oekraïne onder valse voorwendselen kunnen binnenvallen. Zo’n 20.000 Russische militairen staan klaar bij de grens met Oekraïne, iets waar de NAVO zich zorgen over maakt.

‘We gaan niet raden met welke gedachte Rusland speelt, maar we kunnen zien waar Rusland mee bezig is en dat baart ons grote zorgen,’ zegt NAVO-woordvoerder Oana Lungescu. Volgens de NAVO zou Rusland onder het mom van een humanitaire of vredesmissie Oekraïne kunnen binnenvallen.

Oplossing

De militairen staan paraat aan de grens van het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten in gevecht zijn met het Oekraïense leger. Rusland ondermijnt op deze manier pogingen om op een diplomatieke manier een oplossing te vinden voor de situatie.

‘Elke verslechtering van de humanitaire situatie in de separatistische delen van Oost-Oekraïne is te wijten aan Ruslands aanhoudende destabilisatie van Oekraïne,’ zegt de woordvoerder. De NAVO blijft er bij Rusland op aandringen dat het de troepen bij de grens weghaalt.

De regering in Moskou zou er bij de gewapende separatisten op moeten aandringen dat zij de wapens neerleggen en het geweld afzweren.

Schuld

Eerder vandaag lieten de Verenigde Naties weten dat het gevaar voor burgers in het oosten van Oekraïne toeneemt. Sinds april zouden 1.500 mensen om het leven zijn gekomen. Tijdens een vergadering van de Verenigde Naties gaf Rusland Oekraïne de schuld van het aanhoudende geweld.

Duitsland heeft het Kremlin opgeroepen geen stappen meer te zetten die de zaak laten escaleren. Ook de Poolse premier Donald Tusk heeft zijn zorgen geuit: ‘Het risico op een directe interventie ligt hoger dan enkele dagen geleden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.