buitenland

De wraak van Trierweiler: zes onthullingen uit boek over Hollande

Door Shari Deira - 03 september 2014

Het nieuws over de geheime affaire van de Franse president François Hollande zorgde begin dit jaar voor een ware mediahype. Zijn partner Valérie Trierweiler belandde in het ziekenhuis en de twee gingen uit elkaar.

De voormalige première dame werkte de afgelopen maanden aan een boek, met de titel Merci pour ce moment, over wat zich allemaal heeft afgespeeld. Het boek komt donderdag uit, maar er zijn al wat onthullingen bekend.

1. Pillen

Toen de 49-jarige Trierweiler hoorde over de geheime relatie die Hollande had met actrice Julie Gayet (42) wilde ze ‘alleen maar slapen’. Ze rende naar de badkamer en greep naar een potje slaappillen. Hollande kwam achter haar aan en trok het potje uit haar handen.

‘Ze vallen allemaal op de grond. Ik pak er een paar en slik ze door. Ik wil slapen. Niet de komende uren doormaken. Alles wat op me afkomt, ik kan het niet aan,’ schrijft Trierweiler in haar 330 pagina dikke boek.

2. Sms’jes

Trierweiler, voormalig journalist, stortte in na de onthulling en werd opgenomen in het ziekenhuis. Twee weken later werd bekend dat de relatie tussen haar en de Franse president voorbij was. Hollande kon zich daar volgens zijn ex niet zomaar bij neerleggen.

De zestigjarige president zou bloemen en dagelijks tientallen sms’jes hebben gestuurd omdat hij Trierweiler terug wilde. ‘Hij zei dat hij me nodig had. Elke avond vroeg hij me om samen te dineren. Hij wilde me terug, het maakte niet uit wat hij daarvoor moest doen. Hij zei dat hij me zou terugwinnen, alsof hij een verkiezing wint.’

3. Het nieuws

Hoe hoorde Trierweiler eigenlijk dat haar partner een geheime affaire had met een mooie blonde actrice? Hollande bracht haar niet zelf op de hoogte, ze hoorde het op dezelfde wijze als de rest van Frankrijk: via de media, nadat roddelblad Closer foto’s publiceerde van geheime ontmoetingen tussen Hollande en Gayet.

‘Het nieuws over Julie Gayet zat in alle ochtendjournaals. Ik brak. Ik kon er niet naar luisteren.’

4. Confrontatie

In maart en december 2013 confronteerde Trierweiler Hollande al met de geruchten dat hij een relatie zou hebben met Julie Gayet. ‘Ik vroeg hem: “Zweer op mijn zoon dat het niet waar is en ik zal er niet meer over praten.”‘

Hollande zou toen hebben gezworen dat de verhalen niet kloppen en dat het ‘een hoop onzin’ was.

5. Jaloezie

Trierweiler schrijft ook dat ze altijd moeite heeft gehad met jaloezie in haar relatie met Hollande. Ze was vooral jaloers op zijn ex-vrouw Ségolène Royal, de moeder van Hollande’s vier kinderen. Hollande en Royal stonden hand-in-hand op het podium tijdens een campagnebijeenkomst in 2012. Trierweiler zat in het publiek: ‘Het is voor mij fysiek onmogelijk om die twee hand-in-hand te zien op het podium.’

Ze kan zich goed inleven in de Amerikaanse first lady Michelle Obama, die jaloers zou zijn geweest toen president Barack Obama een selfie maakte met de Deense premier Helle Thorning-Schmidt en de Britse premier David-Cameron. ‘Ik ben blij dat ik niet de enige jaloerse vrouw ben.’

6. Rijken

Hollande komt er in het boek niet goed vanaf. Hij wordt afgeschilderd als saaie en kille man. De socialist die zegt een hekel te hebben aan de rijken, heeft volgens Trierweiler in werkelijkheid juist een hekel aan de armen.

‘Deze man, die links is, noemt de armen in privésfeer “de tandlozen” en hij vindt het zelf erg grappig.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.