buitenland

Kamer wil duidelijkheid over ‘geheime overeenkomst’ MH17

Door Servaas van der Laan - 03 september 2014

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft een overeenkomst gesloten met drie andere landen over het strafrechtelijk onderzoek naar vlucht MH17. Maar deze overeenkomst ontbreekt in de verdragenlijst en de inhoud blijft geheim. Kamerfracties van het CDA en D66 willen uitleg.

Wat staat er in de overeenkomst die Nederland op 7 augustus sloot met de autoriteiten van Australië, België en Oekraïne? En waarom werd het document niet ondertekend door Maleisië dat met Malaysian Airlines toch een belangrijke speler is in het onderzoek? En waarom komt de overeenkomst niet voor in de lijst van verdragen (MOU’s) die Nederland in het kader van MH17 heeft afgesloten?

Vraagtekens

Rond het strafrechtelijk onderzoek onder Nederlandse leiding zijn vooral nog een hoop vraagtekens. De Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) hebben een nieuwe lijst met 19 vragen naar minister Frans Timmermans (PvdA) gestuurd over het onderzoek.

Zo vragen de Kamerleden om de gesloten overeenkomst openbaar te maken. Een verzoek van elsevier.nl aan het OM om de overeenkomst in te mogen zien, werd afgewezen.

Onderzoeksresultaten

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is intussen nog altijd bezig met het verwerken van de eerste onderzoeksresultaten. De deadline voor de publicatie van het eerste rapport werd de afgelopen weken steeds uitgesteld.

Volgens een woordvoerder van de Onderzoeksraad gebeurde dit omdat de resultaten nog niet ‘bij alle bronnen konden worden geverifieerd’. Ze verwacht hoe dan ook dat in ieder geval deze maand nog, en hopelijk volgende week, het eerste rapport kan worden gepubliceerd.

Separatisten

In de brief van de Kamerleden wordt ook gerefereerd aan een interview met Andreï Pourguine, de vicepremier van de zelf-uitgeroepen volksrepubliek Donetsk. Volgens Pourguine zijn de plaatselijke autoriteiten (separatisten) nooit door een westers land benaderd in verband met de berging van de brokstukken.

De separatisten hebben nu Maleisië uitgenodigd voor berging van de brokstukken aangezien dat land als enige lijkt te onderhandelen met de rebellen. Eerder kregen de Maleisiërs ook al de zwarte dozen uit handen van de separatisten.

Zoekactie

Ook over de zoekactie in de crashzone is nog een aantal vragen. Het kabinet moest in zijn laatste brief toegeven dat die zoekactie een stuk professioneler is uitgevoerd, dan aanvankelijk gedacht. Een groep van achthonderd vrijwilligers heeft onder leiding van de Oekraïense rampendienst het zware bergingswerk van de lichamen op zich genomen.

Informatie over deze zoekactie zou het kabinet al op 20 juli hebben gehad, maar werd pas vorige week bekendgemaakt. Daarnaast is nog altijd niet duidelijk welk gebied precies is doorzocht. Grote delen van het rampgebied zouden nog altijd niet zijn doorzocht.

Het positieve nieuws van woensdag lijkt te zijn dat de strijdende partijen in de Donetsk-regio voorlopig de wapens hebben neergelegd. Al wordt de wapenstilstand door Rusland, officieel geen partij in dit conflict, natuurlijk ontkend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.