buitenland

Waarom loopt vrouwenhandelaar Saban Baran vrij rond in Turkije?

Door Servaas van der Laan - 08 september 2014

De in Nederland ontsnapte crimineel Saban Baran loopt al jaren ongestoord rond in Turkije. Waarom pakt de Turkse politie de vrouwenhandelaar niet gewoon op?

Het recht lijkt maar geen grip te krijgen op de Duits-Turkse crimineel Saban Baran. In Nederland zette hij jaren lang meisjes en vrouwen tegen hun zin achter het raam. Als ze weigerden, mishandelde hij ze en om te voorkomen dat ze zouden weglopen, werden ze gebrandmerkt. Voor zijn prostitutieactiviteiten kreeg hij gewoon een vergunning.

Ontsnapping

In 2007 werd de bende van Baran opgerold en het spel leek voorbij toen Baran op 11 juli 2008 door de rechtbank in Almelo werd veroordeeld tot zeven en een half jaar celstraf voor vrouwenhandel, mishandeling en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Ondanks zijn gewelddadige verleden en een eerdere vluchtpoging kreeg de crimineel in september 2009 onbegeleid verlof om zijn pasgeboren baby te bezoeken. De Turk greep dit buitenkansje met beide handen aan en vluchtte naar Turkije. Toen Baran een jaar later in hoger beroep werd veroordeeld tot 7 jaar en 9 maanden celstraf lag de crimineel al lang en breed op het strand in Antalya.

Vrij

Het tegen hem uitgevaardigde opsporingsbevel is in Turkije machteloos. Het land levert immers geen onderdanen uit. Wel werd Baran in 2010 gearresteerd op verdenking van afpersing en witwassen. Deze vergrijpen zou hij in Turkije hebben gepleegd. Baran werd snel weer vrijgelaten en mag zijn Turkse proces in vrijheid afwachten.

En zo kan het gebeuren dat Baran, die honderden vrouwen brandmerkte, mishandelde, ze dwong tot prostitutie, abortus en borstvergrotingen, een lekker leventje leidt in Turkije. GeenStijl meldde vorige maand dat Baran zichzelf op Facebook Tolga Aydin noemt. Uit zijn foto’s blijkt dat het hem aan niks ontbreekt. De crimineel geniet van het zonnetje op het strand, eet een ijsje met zijn kinderen en bezoekt een wedstrijd van Galatasaray.

Samenwerking

Turkije en Nederland hebben onder meer in de Raad van Europa laten weten samen te willen werken in deze zaak en gezegd dat Baran zijn straf eventueel ook in Turkije uit kan zitten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Marokko met Marokkaans-Nederlandse criminelen die naar hun thuisland zijn gevlucht.

Maar nu de eerste veroordeling (er lopen meerdere zaken rond Saban in Nederland) zelfs tot aan de Hoge Raad is geweest, lijkt er nog geen poging te zijn genomen om de crimineel in zijn kraag te vatten. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg de 47 ministers van Buitenlandse Zaken via de Raad van Europa vorige week wat zij precies vinden van deze Turks-Nederlandse ‘samenwerking’ die nog niet tot concreet resultaat heeft geleid. Een antwoord op zijn vragen, zo vreest het Kamerlid, kan over ongeveer vier maanden worden verwacht.

Miljoenen

Het enige wat justitie in Nederland kan doen, en ook doet, is jacht maken op de vele miljoenen die Baran vergaarde als prostitutiebaas.

Het Bureau Ontnemingswetgeving OM vorderde vorig jaar 2,03 miljoen euro op de crimineel. Maar zolang Turkije geen haast maakt bij de vervolging van Baran, lijkt de vrouwenhandelaar er niet echt wakker van te liggen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie aan elsevier.nl het volgende weten: ‘De zaak heeft de aandacht van de Nederlandse autoriteiten en is geregeld onderwerp van gesprek tussen de Nederlandse ambassade in Ankara en de betrokken Turkse autoriteiten. Naast de ambassade houden ook het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie hierover contact met de Turken. De gesprekken zijn er op gericht om te zorgen dat, binnen de gestelde juridische kaders, het recht zijn beloop krijgt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.