buitenland

Erdogan: Turkije vecht alleen tegen IS én Assad

Door Servaas van der Laan - 01 oktober 2014

Turkije wil alleen meedoen met de strijd tegen Islamitische Staat (IS) als uiteindelijk ook het regime van de Syrische president Bashar al-Assad ten val wordt gebracht. Aan ‘korte termijn-oplossingen’ werkt Turkije niet mee.

Het is geen geheim meer dat Turkije al jaren de ‘gematigde’ rebellen ondersteunt in hun strijd tegen president Assad. Nu naast deze oppositie-groeperingen ook de terreurgroepering IS is ontstaan, was de vraag: ‘steunt Turkije IS dan ook?’.

‘Nee,’ luidde het antwoord van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag in een toespraak tijdens de opening van het parlementaire jaar. ‘Maar dat betekent niet dat daarmee het verzet tegen Assad wordt opgeheven,’ verduidelijkte hij.

Het is dus én IS verslaan én Assad wegjagen. Een middenweg bestaat er in de ogen van Erdogan niet. ‘We zullen nooit ook maar enige terroristische organisatie tolereren in ons land, onze regio of in de wereld,’ sprak Erdogan.

‘Maar Turkije is geen land van tijdelijke oplossingen en werkt ook niet mee met anderen die misbruik van de situatie willen maken’. Hij richtte zich daarmee op de door Amerika geleide internationale coalitie tegen IS.

Sleutelrol

Deze coalitie eist een volledige medewerking van Turkije omdat het land zowel geografisch als militair een sleutelrol kan vervullen. Maar Turkije heeft zich nog niet echt happig getoond op het bestrijden van IS. Integendeel, het is een publiek geheim dat IS wordt gesteund vanuit Turkije. Nieuwe aanwas kan zonder veel moeite vanuit Turkije naar Syrië of Irak reizen om zich daar aan te sluiten bij de terroristische organisatie.

Nederland had de F-16’s die het inzet tegen IS graag in het Turkse Incirlik gestationeerd. Maar dat mocht niet van Turkije. De F-16’s moeten daarom uitwijken naar Jordanië. Turkije weigert daarmee niet alleen de NAVO-verplichting om een bondgenoot te helpen, het is ook nog eens een ondankbare afwijzing gezien de in Turkije geplaatste Nederlandse Patriot-raketten die de belastingbetaler minimaal 30 miljoen euro per jaar kosten.

Spelmaker

Het Turkse parlement zal naar verwachting een motie aannemen waarmee Turkse militaire operaties in Syrië en Irak worden goedgekeurd.

Turkije is daarmee volgens Erdogan geen ‘toekijker’ maar een land dat initiatief neemt en de rol van ‘spelmaker’ opeist. ‘Turkije is heel goed op de hoogte van de eigen verantwoordelijkheden en weet maar al te goed dat het nu stappen moet zetten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.