buitenland

Zo willen de Amerikanen ebola buiten de deur houden

Door Shari Deira - 08 oktober 2014

Het aantal ebola-doden blijft toenemen, en inmiddels is een verpleegkundige in Spanje ook besmet met het virus. Om ebola buiten de deur te houden, komen de Verenigde Staten met strenge regels voor de luchtvaart.

Reizigers die komen uit landen die zwaar zijn getroffen door het virus – Liberia, Sierra Leone en Guinee – moeten een vragenformulier invullen over hun gezondheid.

Screening

Daar blijft het niet bij. Bij de passagiers op Amerikaanse luchthavens de temperatuur gemeten. Als zij een temperatuur hebben van 38,6 graden of hoger, worden de passagiers uitgebreider onderzocht. Als daar aanleiding toe is, zullen zij in quarantaine worden gezet.

Dat gebeurde al op de luchthavens in de Afrikaanse landen, maar de Amerikanen gaan nu zelf strenger controleren. Op het vliegveld in Liberia gaat de screening niet altijd even nauwkeurig, zegt viroloog Heinz Feldmann tegen Science Magazine.

Zo worden temperaturen opgeschreven als 32 graden Celsius, terwijl een gezonde lichaamstemperatuur rond de 37 graden ligt.

Vliegverbod

Vorige week werd bekend dat een man uit Liberia, besmet met het virus, naar Dallas (Texas) is gereisd. Hij is daar woensdag aan overleden.

Sinds de komst van de man in Amerika klinkt de roep om een algeheel vliegverbod voor de landen die kampen met het virus. Een slecht idee, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie. Als er een vliegverbod zou gelden voor deze landen wordt het moeilijker om de juiste middelen binnen te krijgen om patiënten te behandelen.

Ook zal het lastiger zijn om hulpverleners te overtuigen naar de landen af te reizen om patiënten te behandelen. Welke Amerikaanse arts wil naar een land toe om ebola-patiënten te helpen, als het onzeker is of hij wel terug kan naar de Verenigde Staten?

Spanje

In Spanje heerst ook nog veel ebola-onrust. Verpleegkundige María Teresa Romero, die in Spanje is besmet met het virus, denkt te weten hoe het fout is gegaan. De 44-jarige vrouw behandelde in het ziekenhuis in Madrid twee Spaanse geestelijken die het virus hadden opgelopen.

Toen zij haar beschermende kleding uittrok, heeft ze waarschijnlijk met een handschoen haar gezicht aangeraakt. Inmiddels zijn drie collega’s van de vrouw en haar echtgenoot ook in quarantaine.

De hond van het stel is woensdag afgemaakt, omdat hij langdurig contact heeft gehad met Romero. Er zijn aanwijzingen dat honden het virus kunnen dragen en de hond vormde daarom een risico.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.