buitenland

Franse IS-beul Maxime Hauchard: ‘doodgewoon’ en ‘katholiek’

Door Elif Isitman - 18 november 2014

De Franse autoriteiten bevestigden maandag dat een van de beulen in het zondag vrijgegeven filmpje van Islamitische Staat (IS) de Fransman Maxime Hauchard is. Wie is deze ‘doodgewone, katholieke jongen’ uit Normandië?

Maxime Hauchard (22), de Normandiër die maandag werd herkend als IS-beul, is van huis uit katholiek. Jeugdvrienden van de Fransman typeren hem als een ‘normale’ jongen uit een ‘doodgewoon gezin’. De inwoners van het Normandische dorpje waar Hauchard vandaan komt, reageren geschokt op zijn optreden in het IS-filmpje.

Peter Kassig

Zondag dook Maxime op als Abou Abdallah al-Faransi (‘de Fransman’) in een video waarin het onthoofde lichaam van de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig werd getoond.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei maandag dat de lange jongen met het wilde haar ‘zeer waarschijnlijk’ Maxime Hauchard is. Vrienden van de jongen zeiden hem zeker te herkennen.

Achtergrond

Opvallend aan Hauchard is dat hij geen islamitische achtergrond heeft: hij groeide op in Bosc-Roger-en-Roumois, een Frans dorpje met drieduizend inwoners in de buurt van Rouen.

Op zijn zeventiende besloot Hauchard opeens van school te gaan en hij bekeerde zich tot de islam. Aanvankelijk baarde dit niemand in zijn directe omgeving zorgen. Maxime radicaliseerde echter steeds verder: hij vertrok naar Mauritanië, waar hij lesgaf en zich verder verdiepte in de Koran.

Na terugkomst maakte hij een korte tussenstop in Frankrijk, om in 2013 vervolgens af te reizen naar Syrië. Op het moment van zijn vertrek werd hij naar verluidt al in de gaten gehouden door de Franse autoriteiten. Hij kon het land echter moeiteloos verlaten.

Stereotype

Hauchard laat volgens jihadexpert Wassim Nasr zien dat het stereotypische beeld van de jihadist niet klopt. Zo hebben bijvoorbeeld lang niet alle jihadisten een islamitische achtergrond.

‘Door internet komen jongeren op een heel andere manier bij de jihad uit dan vroeger,’ zegt Nasr tegen de nieuwszender France 24. Het idee dat ze worden geronseld door ‘haatimams’ in moskeeën is volgens hem achterhaald. Hauchard radicaliseerde bijvoorbeeld door naar filmpjes op YouTube te kijken.

Terreurdeskundige Jean-Charles Brisard ziet het lot van Hauchard somber in, omdat hij ongemaskerd in beeld is verschenen: ‘IS heeft er geen belang meer bij zijn identiteit te beschermen. Dat bewijst dat hij bestemd is om te sterven, waarschijnlijk bij een zelfmoordaanslag.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.