buitenland

Grieken naar de stembus voor ‘vaag’ en ‘onduidelijk’ referendum

Door Elif Isitman - 05 juli 2015

Zondag is het dan eindelijk zo ver: de Grieken mogen naar de stembus voor het referendum over een akkoord met de internationale geldschieters. Er wordt al echter veel geklaagd over de onduidelijkheid van het referendum.

Aan het begin van de middag zou al 40 procent van de stemgerechtigden een stem hebben uitgebracht in het referendum over de voorstellen van de internationale geldschieters. Daarmee lijkt het referendum officieel rechtsgeldig: de opkomst moet volgens de Griekse wet minstens 40 procent zijn om rechtsgeldigheid te bereiken.

Welke vraag het referendum nu precies wil beantwoorden, komt uit de bewoording niet duidelijk naar voren. De tekst zou te vaag zijn. Volgens Elseviers Jean Dohmen, zondag in Athene, klagen veel kiezers bovendien dat er geen lijst met EU-voorstellen aanwezig is in de stemlokalen. De Grieken weten dus niet precies waar ze nu ‘ja’ of ‘nee’ tegen zouden moeten stemmen.

Onbegrijpelijk

De stemmers zouden kunnen kiezen tussen de opties ‘niet mee eens/nee’ of ‘ja/mee eens’. De volledige tekst van de vraag in het referendum staat niet op het stembiljet, ook is het volledige voorstel van de geldschieters niet uiteengezet.

De eerste zin van de referendumtekst, die er wel op staat, luidt: ‘Moeten we het ontwerpakkoord dat door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Eurogroep van 25 juni naar voren is gebracht, accepteren?’

De burgemeester van Athene klaagde vrijdag al dat het volk de vraagstelling niet begrijpt. De Raad van Europa oordeelde verder deze week dat het referendum niet voldoet aan internationale maatstaven: kiezers zouden ten minste twee weken de tijd moeten krijgen om een mening te vormen.

De Griekse premier Alexis Tsipras is tegen het akkoord en roept de bevolking op tot een nee-stem. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem waarschuwde de Grieken vorige week dat het bij een ‘nee’ zeer de vraag is of ze in de eurozone kunnen blijven. Het spant erom: het ja-kamp en nee-kamp bleven elkaar afgelopen week afwisselen.

Uitslag

De Griekse stembussen gingen zondag om 07.00 uur (lokale tijd) open. Griekenland telt op dit moment tien miljoen stemgerechtigden. Ze kunnen tot 19.00 uur hun stem uitbrengen. De uitslag komt naar verwachting rond middernacht.

Rond 9.15 (Nederlandse tijd) had de Griekse oppositieleider en voormalige premier Antonis Samaras van de Nieuwe Democratie in de plaats Pylos zijn stem al uitgebracht. Niet verrassend stemde de oud-premier voor het akkoord. Samaras bekritiseerde Tsipras deze week al flink over zijn optreden tegenover het Griekse volk en zijn oproep om nee te stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.