buitenland

Nieuw verzet dwarse Syriza-leden tegen Tsipras na akkoord

Door Thomas Borst - 14 augustus 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras hoeft niet langer te rekenen op de volledige steun van zijn eigen partij, Syriza. Er is veel onvrede over de concessies die de premier deed om tot een akkoord te komen met Europa over een nieuw steunpakket.

De linkervleugel van Syriza dreigt zelfs met het starten van een eigen beweging. Panagiotis Lafazanis, leider van de linkse vleugel, is vastbesloten een nieuwe partij te starten die verzet biedt tegen de bezuinigingen die Brussel heeft opgelegd. De verklaring waarin hij opriep tot een nieuwe beweging werd ondertekend door elf andere leden van Syriza.

Referendum

Tsipras hield begin vorige maand een referendum onder de Griekse bevolking over de hervormingen die het steunpakket met zich meebracht.

Zo’n 61 procent van alle Griekse stemmers stemde tegen. In totaal werd er door 58% van de Griekse bevolking gestemd; dit was voldoende voor rechtsgeldigheid van het referendum, omdat de opkomst hoger lag dan 40 procent.

Ondanks die uitkomst ging Tsipras uiteindelijk akkoord met een Europees noodpakket met nog strengere eisen voor de bevolking. Volgens de Griekse premier kon hij niet anders dan akkoord gaan. Tsipras beschreef het compromis als een keuze tussen ‘zelfmoord plegen of blijven leven’.

Steun neemt af

Vandaag ging het Griekse parlement akkoord met de Europese voorwaarden voor nieuwe noodsteun, waarbij het land het noodkrediet in delen zal ontvangen.

Het hervormingspakket van de nieuwe Europese noodsteun werd door 118 afgevaardigden van de coalitie goedgekeurd. Dat is een teken aan de wand voor Tsipras, aangezien hij minimaal 120 zetels nodig heeft om te kunnen overleven, mocht de voortgang van zijn coalitie in het beding komen. Er zijn 240 afgevaardigden nodig voor een eventuele stemming over een motie van wantrouwen.

Het gebrek aan vertrouwen van de eigen achterban is een zorgelijke zaak voor Tsipras, aangezien de oppositiepartij van Syriza, Nieuwe Democratie, de Griekse leider ook niet zal steunen. Het is niet de eerste keer dat Tsipras kritiek hoort vanuit eigen achterban. In september wil hij een referendum houden onder de parlementariërs van Syriza om zijn eigen beleid te laten beoordelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.