buitenland

Syrische vrouw: ‘Duits opvangkamp lijkt op IS-gevangenis’

Door Emile Kossen - 24 september 2015

Voor veel vrouwelijke migranten die naar Europa komen voor een veilig bestaan blijkt het leven in een asielzoekerscentrum met overwegend mannen niet zonder risico. Een Syrische vrouw vertelt over hoe haar verblijf in een Duits azc haar doet denken aan de manier waarop Islamitische Staat (IS) haar behandelde.

Salma (gefingeerde naam) werd in 2014 in Syrië gevangengenomen door IS. Door de terreurgroep werd de 28-jarige journalist uitgescholden, geslagen en gemarteld. Als ‘ongelovige’ zou ze de doodstraf krijgen, maar na vier maanden wist ze te ontsnappen uit haar cel.

Onveilig

Ze vluchtte naar Duitsland, waar ze in een asielzoekerscentrum in Berlijn terechtkwam. Salma zegt zich daar niet veilig te voelen. ‘Ik werd bijvoorbeeld vaak bedreigd door een Syrische medebewoner, omdat ik niet wilde vasten tijdens de Ramadan’, vertelt ze in een video tegen Die Welt. ‘Het voelde alsof ik weer gevangen was genomen door IS. Ik werd behandeld als een ongelovige.’

De trauma’s opgelopen door haar gevangenschap neemt ze elke dag met haar mee. ‘Mijn kamer doet me denken aan mijn cel in de IS-gevangenis, zo klein is die. En als ik kinderen hoor schreeuwen, dan herinner ik me de martelingen weer.’

Seksuele spanningen

Ongeveer een derde van de migranten die momenteel Europa binnentrekt is vrouw, schat UNICEF. De overvloed aan mannen brengt seksuele spanningen met zich mee, zegt Saed Kawash, bewaker bij het asielzoekerscentrum in Berlijn. ‘Seks is altijd een thema. Zo was er een gerucht dat een vrouw uit de Balkan prostituee was. Meteen gingen allerlei mannen erop af om te kijken of dat klopte.’

Het verklaart waarom Salma bang is om ’s nachts haar kamer te verlaten. ‘Als ik dan naar de wc moet of wat wil drinken, ben ik angstig.’ In veel asielzoekerscentra moeten vrouwen en kinderen badkamers delen met de mannelijke bewoners.

Giessen

Het verhaal van Salma is niet uniek, bleek eerder uit een brief van vier Duitse vrouwenorganisaties die berichtten over misstanden in het azc in Giessen. Daar zouden veel vrouwen worden aangerand en verkracht.

De Duitse politie zegt dat het allemaal wel mee valt. Sinds januari zouden er ‘ongeveer tien’ gevallen van verkrachting binnen zijn gekomen. ‘Maar er kunnen natuurlijk ook gevallen zijn die niet worden gemeld’, geeft een woordvoerder toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.