buitenland

Tsipras dreigt dwars te liggen bij EU-besluiten

Door Tom Reijner - 24 februari 2016

Premier Alexis Tsipras heeft woensdag in het Griekse parlement gezegd dat hij net zo lang politieke besluiten van de Europese Unie tegenhoudt tot de afgesproken verdeling van migranten door de lidstaten wordt nageleefd. Hij is boos op Oostenrijk en een paar Balkanlanden.

Athene accepteert niet dat er landen zijn die geen enkele migrant opnemen en hekken aan de grens neerzetten, zei de premier van de regerende partij Syriza.

Woede

Tsipras maakte niet duidelijk of hij alleen bij besluiten over vluchtelingenpolitiek of bij alle besluiten zal gaan dwarsliggen. Tsipras noemde het een schande dat Oostenrijk en enkele Balkanlanden woensdag in Wenen, zonder daarbij andere EU-landen en Griekenland te betrekken, hebben gesproken over een aanpak van de migratiecrisis.
De Oostenrijkers hadden vandaag samen met onder meer Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië en Slovenië een gesprek over hoe de Balkanroute het best kan worden bewaakt. Nog altijd reizen er duizenden mensen door dit gebied op zoek naar een heenkomen verder noordwaarts.

De verwachting (en de vrees) is dat dit aantal, nu het voorjaar voor de deur staat, weer flink op zal lopen. Immers, de zee tussen Griekenland en Turkije zal rustiger zijn, en ook de weersomstandigheden zijn dan heel wat prettiger voor een overtocht in een rubberen of houten bootje. Oostenrijk probeert met de top vermoedelijk ook druk te zetten op Angela Merkels Duitsland.

Kritiek

Het waren afgelopen tijd juist de Grieken die heel wat kritiek kregen van andere EU-landen, omdat ze naar hun idee te weinig doen tegen de migratieinflux. Onder meer de bewaking van de grenzen laat te wensen over, is het commentaar. De Grieken zouden zelfs uit de Schengenzone kunnen worden gezet als er niet snel wat veranderde, klonk het dreigend.
En de grens met Macedonië zou wel eens hermetisch kunnen worden afgesloten. Volgens Tsipras is die dreiging met verbanning uit Schengen intussen voorbij: de grenzen worden onder geen beding gesloten, zei Tsipras zaterdag voor het parlement in Athene, optimistisch als hij was na de EU-top in Brussel vorige week.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.