Afshin Ellian Afshin Ellian

Iran moet zich schamen voor misdadig optreden in Syrië

Door Afshin Ellian - 28 september 2016

De oorlogsmachine in Syrië dendert door. In Aleppo zitten nu meer dan 1,7 miljoen burgers zonder water. De stad Aleppo lijkt op Stalingrad: een verwoeste stad die niet wil capituleren!

Aan de kant van president Bashar al-Assad vechten de grondtroepen uit Iran (Hezbollah en andere milities) en in de lucht de Russische Federatie. Aan de kant van de opstandelingen vechten twee groepen: een alliantie van Al-Qa’ida en de rebellen die door het westen worden gesteund. Die laatste groep is in de minderheid.

Bunker busters slaan diepe kraters

Volgens de laatste berichten gebruikt de Russische luchtmacht speciale bommen: bunker busters. BETAB 500-bunker busters om precies te zijn. Het zijn zware bommen die een krater van vijf meter diep kunnen veroorzaken.

Dit wordt ook door de Verenigde Naties erkend: ‘We zien foto’s van grote kraters in de aarde, veel groter dan tijdens eerdere luchtaanvallen,’ aldus de Syrië-gezant van de VN-Veiligheidsraad.

De Russische luchtmacht gebruikt deze bunker busters omdat de rebellen vaak gebruik maken van ondergrondse tunnels en andere ruimtes. Maar door de inzet van deze bommen worden ook de schuilkelders van de burgers geraakt. Natuurlijk mogen de terreurgroepen worden vernietigd. Daar twijfelt niemand aan. Maar inzet van dit soort bommen mag niet tot onnodige burgerslachtoffers leiden. En dat is nu wel het geval. Het is een uitroeiingsoorlog geworden.

Vatbommen zorgen voor de hel op aarde

Op de grond vechten de Iraniërs en hun vreemdelingenlegioen mee. De Iraanse grondtroepen coördineren de inzet van de regeringshelikopters met vatbommen. Het zijn goedkope en eenvoudige te monteren explosieven: een vat of een stalen cilinder, gevuld met explosieven, diesel en puntige, metalen voorwerpen meestal spijkers en schroeven. Ze veroorzaken de hel op aarde.

In de meeste gevallen worden volgens de waarnemers vooral de burgers geraakt, het zijn immers geen precieze bommen. Daarmee maken de Iraniërs en hun manschappen zich schuldig aan de oorlogsmisdaden. Het feit dat de tegenstanders oorlogsmisdadigers zijn, neemt niet weg dat Assad en de Iraanse leider Khamenei zich aan het oorlogsrecht moeten houden. Wat is eigenlijk het Syrië-beleid van Khamenei?

De as van het verzet tegen Israël beschermen

Aan het begin van de onrust in Syrië zei Khamenei dat Iran het regime van Assad onvoorwaardelijk zou steunen. In toespraken legde Khamenei uit waarom: ‘Hulp aan de Syrische staat is bedoeld om as van het verzet tegen Israël te beschermen.’

De as van het verzet tegen Israël bestaat volgens de Iraanse leider uit de Libanese terreurbeweging Hezbollah, het regime van Assad in Syrië en het regime van de ayatollahs in Iran. Zij organiseren en steunen de strijd tegen Israël, volgens de Iraanse doctrine. Toen in Syrië nog geen Al-Qa’ida en IS bestonden, deed Iran al mee met het onderdrukken van de tegenstanders van het regime van Assad om zo de as van het verzet tegen Israël te beschermen.

Na het kalifaat een andere Iraanse retoriek

Nadat het kalifaat was afgekondigd, koos Khamenei voor een andere retoriek: ‘In Syrië beschermen wij de Iraanse veiligheid.’ Een vreemde redenering! De Iraanse veiligheid moet aan de grenzen met Irak worden bewaakt.

Van de Iraakse regering mogen Iraanse strijdkrachten tot veertig kilometer binnen de Iraakse grenzen opereren om vijandige gewapende groepen te bestrijden. Heeft Khamenei met zijn Syrië-beleid de Iraanse veiligheid gewaarborgd? Nee. Juist doordat Khamenei meedoet aan de Syrische burgeroorlog, brengt hij de veiligheid van Iran in gevaar: een sektarische oorlog tussen soennieten en sjiieten.

De meeste moslims in het Midden-Oosten koesteren vijandige gevoelens jegens Iran. En dat is pas gevaarlijk voor de veiligheid van het land. Bovendien wordt het militaire evenwicht in het Midden-Oosten verstoord door de groei van de militaire invloed van Iran in Syrië en in Irak.

BUI-Opening_preview-1-1200x800Moslimlanden plots vriendjes met Israël, zo lijkt het

Door Syrië-beleid van Khamenei is Israël steeds populairder

De meeste Iraniërs steunen stilzwijgend het misdadige Syrië-beleid van Khamenei. Dit zal niet gauw worden vergeten in het Midden-Oosten. Dit misdadige beleid begon met de zogenaamde as van het verzet tegen Israël. Dat was en is het oogmerk van Khamenei. En nu?

In werkelijkheid is Israël nu extreem populair in de meeste Arabische landen. Dat komt door het Syrië-beleid van Khamenei. De Arabische landen hebben ontdekt dat niet Israël, maar de ayatollahs een existentiële dreiging vormen voor de soennitische landen. Daarom betreurt de Palestijnse terreurbeweging Hamas het Syrië-beleid van Khamenei.

Kort maar goed: de Iraniërs moeten zich diep schamen voor het misdadige beleid van de Iraanse staat in Syrië.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.