Rik Kuethe

Na Trumps ‘rotwijf’ wist Clinton: ik heb dit gewonnen

Door Rik Kuethe - 20 oktober 2016

Aanvankelijk deed de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump het beter dan in andere debatten, zag Rik Kuethe. Maar op een gegeven moment keerde het debat, en haalde hij zijn paradepaardje over mogelijk geknoei tijdens de verkiezingen van stal.

Donald Trump opent zijn ogen nooit helemaal. Daardoor doet hij sterk denken aan een krokodil met een pruik op, Hillary Clinton was tijdens het derde en laatste grote debat tussen de twee overgebleven pretendenten voor het presidentschap op de universiteit van Nevada gestoken in een hagelwit haute couture broekpak. Een deftige zwaan tussen de gokmachines van Las Vegas.

Alsof het om een tv-serie ging

Trump deed het aanvankelijk beter dan tijdens de vorige keren. Hij viel zijn tegenstander minder in de rede en speelde veel minder op de persoon, zodat de onderwerpen zoals abortus, immigratie, het Hooggerechtshof eindelijk aan bod konden komen.

Maar de ommekeer kwam toen hij op de vraag van moderator Chris Wallace van Fox News of hij de uitslag van de verkiezingen zou accepteren weigerde bevestigend te antwoorden. Hij zou wel zien en liet – alsof het om een televisieserie ging – de kijkers graag in spanning. Trump verkondigt al een half jaar dat er met de verkiezingen zal worden geknoeid.

Visioen van Trump

Het was van meet af aan duidelijk dat, mocht Trump de verkiezingen winnen, zijn visioen van een onregelmatige stembusstrijd als een fata morgana zou oplossen. Als Trump wint, horen we hem niet meer over verkiezingsfraude. Alleen Clinton zou zoiets kunnen doen, natuurlijk.

Aan het einde van de anderhalf uur begon Trump steeds meer te zuchten en te kreunen. ‘Wat is het toch een rotwijf (such a nasty woman),’ zei hij met zijn verbazend zachte stem toen zijn opponent hem op een tegenstrijdigheid had gewezen. Daarmee had Clinton hun laatste treffen duidelijk in haar voordeel beslecht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.