Jelte Wiersma Premium Corner

Macrons woorden hebben maar één doel: meer geld naar Parijs

Door Jelte Wiersma - 17 april 2018

De Franse president Emmanuel Macron kreeg in Berlijn geen geld los en probeerde daarom dinsdag het Europees Parlement voor zijn kar te spannen. Zijn eindeloos lange toespraak in Straatsburg bevatte veel herhalingen. Maar wat vooral bleef hangen: Macron toonde zich cynisch en hypocriet.

Macron wierp zich in Straatsburg op als verdediger van de liberale democratie tegen autocratische tendenzen en verwierp nationalisme. Prima. De liberale democratie is, zoals Macron terecht vaststelt, superieur aan andere vormen van bestuur en overheidsorganisatie. En nationalisme is een val waar een mens die zichzelf ziet als individu liever niet intuint.

Maar Macron is hypocriet en cynisch.

Hij gebruikt de term ‘nationalisme’ niet om zijn oprechte zorgen daarover te uiten, maar om Duitsers, Nederlanders en Oostenrijkers tot slechteriken te bestempelen omdat zij niet willen betalen voor de Franse wensen waar het de Europese Unie (EU) aangaat. Dat is cynisch. Duitsers, Nederlanders en Oostenrijkers zijn geen slechte Europeanen of nationalisten als zij geen zin hebben Franse boeren te financieren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.