Robbert de Witt Premium Corner

Brussels leedvermaak om spartelende Britten, waarom toch?

Door Robbert de Witt - 11 oktober 2018

Het satirische dansje van Juncker liet weer eens zien dat leiders van de Europese Unie (EU) alle Brexitperikelen stiekem best vermakelijk vinden. Robbert de Witt vraagt zich af: waarom toch steeds die Brusselse neiging om de Britten op hun nummer te zetten?

De meeste aanwezigen zullen niet hebben gedacht dat Jean-Claude Juncker gewoon een lange en gezellige lunch had gehad, toen hij afgelopen zondag begon te dansen op het podium. Nee, het dansje van de Commissievoorzitter was vooral zo grappig met het optreden van de Britse premier Theresa May een week eerder in het achterhoofd. Vol zelfspot kwam zij tijdens het Tory-partijcongres in Birmingham het podium op, dansend op Dancing Queen van Abba.

 

Robbert de Witt (1978) is chef van de redactie Buitenland bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Juncker genoot zichtbaar van het gelach om zijn moves in de Brusselse zaal, filmpjes met de tekst ‘Juncker mocks May’ (Juncker bespot May) gingen het internet over.

Hilarisch – hoewel een woordvoerder van Juncker via Twitter later ontkende dat de Luxemburger Theresa May belachelijk wilde maken. Juncker ‘improviseerde slechts’ omdat de muziek nog aan stond toen Juncker aan zijn speech zou beginnen.

Tuurlijk. De dansjes leken gewoon heel erg op elkaar, meer niet.

En het was vast en zeker ook toeval dat die woordvoerder, Margaritas Schinas, in zijn ‘ontken-tweet’ Abba citeerde: ‘Without a song or a dance what would our life be ?’ (Zonder een liedje of een dansje, wat zou ons leven waard zijn?). Dat is een zinnetje uit dat fijne Abba-liedje met de veelzeggende titel Thank you for the music.

Lachen om de vertrekkende en in chaos verkerende Britten, het is bon ton in Brussel.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.