Robbert de Witt Premium Corner

Politiek geweld is keerzijde van ‘klimaat van haat’

Door Robbert de Witt - 31 oktober 2018

Door de steeds venijniger wordende debatcultuur ontstaat een ‘klimaat van haat’, waarin geestelijk instabiele burgers zich makkelijker laten meeslepen. Onder meer in Amerika, Brazilië en Duitsland, maar ook in Den Haag wordt de politieke cultuur steeds giftiger, schrijft Robbert de Witt.

Nederlandse toestanden in Amerika: zoals Nederland in 2002 ruziede over de vraag of de demonisering van Pim Fortuyn Volkert van der Graaf had aangezet tot moord, ruziet Amerika nu over de vraag of president Donald Trump verantwoordelijk is voor de golf van geweld in zijn land.

Luister ook naar de podcast met Robbert de Witt:

Eerst ontvingen Democratische en linkse kopstukken, onder wie de Clintons en oud-president Barack Obama, in elkaar geknutselde pijpbommen van de 56-jarige Trump-fan ­Cesar Sayoc. Vervolgens schoot de 46-jarige Robert Bowers vorige week zaterdag elf mensen dood in een synagoge in Pittsburgh. ‘Alle Joden moeten dood,’ riep hij.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.