carriere

Welke muziek is het meest geschikt tijdens werk?

Door Frederique Dormaar - 14 december 2012

De een kan er niet tegen en de ander zweert erbij: muziek luisteren op het werk. Niet elk liedje is even geschikt. Wat is de beste muziek om naar te luisteren terwijl u aan het werk bent?

Volgens Teresa Lesiuk in The New York Times helpt het luisteren naar muziek om breder na te denken.

Lesiuk doet onderzoek naar de effecten van muziek op prestaties op werk.

Stilte
In een van haar studies ontdekte ze dat proefpersonen die naar liedjes luisterden hun taken sneller volbrachten en op betere ideeën kwamen dan degene die in stilte werkten. Dit zou komen, omdat muziek het humeur verbetert.

‘Wanneer je stress ervaart, kun je beslissingen overhaast maken, je kunt je aandacht maar op één punt richten. In een positieve stemming ben je beter in staat om verschillende opties in overweging te nemen.’

Liedjes
De persoonlijke keuze is belangrijk. Lesiuk liet haar proefpersonen zelf de muziek uitkiezen en ze mochten zelf bepalen hoe lang ze ernaar luisterden.

Maar welke liedjes kunnen we het beste draaien tijdens werk? Dat verschilt per baan. Volgens Elektronicabedrijf Sonos zouden creatievelingen naar jazz, klassiek of ambient moeten luisteren. Als je in de bouw werkt, worden die muziekstijlen juist afgeraden: classic rock en heavy metal zijn passender. Popmuziek is geschikt voor programmeurs, chauffeurs en barista’s.

Sonos maakte een infographic die je hier kunt bekijken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.