carriere

Dikke bazen worden niet gezien als goede leiders

Door Frederique Dormaar - 18 januari 2013

Ambieert u een leidinggevende functie? Let dan op uw gewicht. Uit nieuw onderzoek blijkt dat we overgewicht associëren met zwakke leiderschapskwaliteiten.

Iemand met overgewicht vinden we minder geschikt als baas dan iemand die slank is. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van onderzoeksresultaten van non-profitorganisatie Center for Creative Leadership (CCL).

Gezondheidsonderzoeken

CCL baseert zich op honderden gesprekken met en gezondheidsonderzoeken bij directeuren en andere leidinggevenden. Bazen met een te hoog Body Mass Index worden gezien als minder effectief, is de conclusie.

Wetenschappers gebruikten gegevens van 757 managers en ontdekten dat er een verband bestaat tussen lichaamsgewicht en hoe wij leidinggevenden inschatten.

Uithoudingsvermogen

Over het algemeen is regelmatig sporten geen eis in vacatures, maar wie een leidinggevende functie ambieert, doet er dus goed aan om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Dat beweren Amerikaanse recruiters en experts op het gebied van leiderschap op de website van The Wall Street Journal.

‘We vinden dikke bazen minder geschikt door de veronderstelling dat zwaarlijvigheid een negatief effect heeft op de gezondheid en het uithoudingsvermogen,’ zegt Barry Posner die gespecialiseerd is op het gebied van leiderschap aan Leavey School of Business van de Universiteit van Santa Clara (Verenigde Staten).

Volgens Posner is niemand uit de CEO top-500 van zakenblad Forbes te betrappen op te veel kilo’s. ‘We hebben vooroordelen over vet. Als we een te dikke leidinggevende zien, is onze eerste reactie niet positief,’ aldus Posner.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.