carriere

Haal meer uit je dag en zet de wekker vroeg

Door Frederique Dormaar - 01 februari 2013

Ochtendstond heeft goud in de mond. Dat is althans is de mening van een aantal CEO’s van grote bedrijven. Wat zijn de voordelen van vroeg opstaan?

Indra Nooyi is baas van frisdrankproducent PepsiCo. Ze staat dagelijks om vier uur op en is uiterlijk om zeven uur op kantoor. Bob Iger, CEO van The Walt Disney Company leest vroeg in de ochtend verslagen en bekijkt zijn e-mails. Iger zet de wekker om half vijf. Ook Howard Schultz van Starbucks staat graag vroeg op: hij komt meestal om zes uur ’s ochtends op zijn werk aan. Dat schrijft Businessinsider.com.

Proactiever
De Duitse bioloog Christoph Randler van de Universiteit van Heidelberg ontdekte dat ochtendmensen makkelijker carrière maken. Zij zijn proactiever en beter in staat om in te spelen op problemen.

Vroeg opstaan heeft veel voordelen:

  • Je begint je dag meer ontspannen als je je wekker een kwartier eerder zet. Het voorkomt een gehaaste start.
  • Je hebt geen last van de drukke ochtendspits
  • Je valt op bij je baas. Het maakt een ijverige indruk als je vroeg op je werk verschijnt. Bovendien kom je geordend over.
  • Je bent productiever. Dat beweren CEO’s van onder meer Pepsi, Motorala en Avaya. In 2007 hield Yahoo een enquête onder invloedrijke leidinggevenden.
  • Onze hersenen functioneren in de vroege ochtend het beste. Een onderzoek door de Universiteit van Noord Texas onder ruim 800 studenten heeft aangetoond dat studenten die vroeg opstaan, betere cijfers halen dan uitslapers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.