carriere

Waar schamen Nederlanders zich voor op de werkvloer?

Door Kelly van Alphen - 06 februari 2013

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse werkende bevolking gebruikt de werkplek om wat slaap in te halen. Eén op de vijf werknemers heeft wel eens geslapen op het werk.

Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank.

Toch vinden Nederlanders het betrapt worden tijdens een dutje op het werk niet de gênantste ervaring die hen kan overkomen. Het laten van een boer of wind in het bijzijn van collega’s is het gênants dat werknemers kan gebeuren.

Roddelmail
Uit het onderzoek blijkt ook dat 19 procent van de ondervraagden wel eens een roddelmail heeft verstuurd naar de bespotte collega.

Naast de schaamte die de werknemers voelen voor eigen ervaringen, ervaren zij regelmatig plaatsvervangende schaamte voor anderen.

Bedrijfsfeest
Zo kijkt een kwart van de Nederlanders de andere kant op wanneer een collega zich misdraagt op een bedrijfsfeestje. Zeker 11 procent schaamt zich voor collega’s die openlijk flirten met klanten, 9 procent voor collega’s die zich te bloot kleden.

Werknemers generen zich het meest wanneer de baas een collega een standje geeft op de werkvloer.

Het merendeel van de ondervraagden zegt de collega in kwestie aan te spreken op zijn of haar gedrag. Een op de drie zegt de collega’s eerst subtiele hints toe te spelen. Zeven procent doet helemaal niets.

Ontmoetingen
Naast redenen om je te schamen, bevroeg de Nationale Vacaturebank de plaatsen waar liever mensen liever geen collega’s tegen het lijf lopen.

1.     In de sauna
2.     Op vakantie
3.     Bij de dokter
4.     In de kringloopwinkel
5.     In de kroeg

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.