carriere

Oudere werknemer meest bezorgd en meest enthousiast

Door Claartje Vogel - 07 mei 2013

Vijftig- tot zestigjarige werknemers maken zich het meest zorgen over het behoud van hun baan. Tegelijkertijd is deze groep vaker enthousiast over haar werk dan jongere werknemers.

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2012 van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksorganisatie TNO.

Zorgen

Eind vorig jaar maakte eenderde van alle Nederlandse werknemers zich zorgen over het behoud van zijn baan. Dit is een verdubbeling sinds 2007, toen 16 procent zich ongerust maakte over ontslag.

Hoe ouder werknemers worden, hoe meer zorgen ze zich maken over het behoud van hun baan. Werknemers van vijftig tot zestig jaar zijn het vaakst ongerust: bijna 40 procent maakt zich zorgen over ontslag.

Bevlogen

Oudere werknemers zijn ook het meest enthousiast over hun baan. Driekwart van de 50-plussers is bevlogen in zijn werk. Gemiddeld is tweederde van de werknemers enthousiast over wat hij doet voor de kost.

Jongeren tot twintig jaar zijn het minst gemotiveerd voor hun baan. Het gaat dan ook vaak om een bijbaan die ze hebben naast hun opleiding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.