carriere

Bizarre ondernemingsplannen: vijf succesverhalen

29 augustus 2013

Sommige businessplannen lijken gedoemd om te mislukken: een steen als huisdier, een zonnebril voor dikke mensen of het verkopen van gebruikte kartonnen dozen.

Toch leverden de opmerkelijke plannen van de volgende vijf weggehoonde Amerikaanse ondernemers bakken met geld op.

1: De ‘Pet Rock’

Terwijl Amerika in 1975 in recessie verkeerde, zette Gary Dahl een nieuw product op de markt: de Pet Rock. Dit stenen huisdier kan met behulp van een handleiding trucjes worden aangeleerd, zoals ‘zitten’ en ‘springen’. De Pet Rock van vier dollar (drie euro) werd massaal ingeslagen. Gary Dahl werd miljonair en opende zijn eigen bar in Californië.

2: Zonnebrillen succes

Rico Elmore is naar eigen zeggen ‘een grote man’ en kon geen zonnebril vinden die op zijn hoofd paste. Een gat in de markt, dacht de Amerikaan. In 2005 introduceerde hij zijn eigen zonnebril, de Fatheadz (‘Dikhoofden’). De verkoop loopt nog steeds goed en de zonnebril van speciaal formaat is binnenkort ook bij Amerika’s grootste supermarktketen Walmart verkrijgbaar.

3: Kartonnen dozen

Ook Marty Metro had een plan: hij wilde gebruikte kartonnen dozen online verkopen. De eerste poging mislukte, Metro ging failliet en bleef achter met schulden. Toch kon hij het idee niet loslaten en deed hij een nieuwe poging met de website usedcardboardboxes.com. Metro had dit keer wel succes. Het bedrijf draait jaarlijks een omzet van meer dan 750.000 dollar (ongeveer 570.000 euro).

4: Hondenpoep

Rijk worden door hondenpoep te (laten) scheppen, Jacob D’Aniello deed het. Mensen die het te druk hebben om de poep van hun hond op te ruimen, kunnen dat voor omgerekend 11 tot 15 euro per week door DoodyCalls laten doen. In 2011 verdiende het bedrijf 4,5 miljoen dollar (3,4 miljoen euro) aan hun verdiensten.

5: Opruimservice

Hoeveel zou je betalen om een moordscène op te laten ruimen? Voormalig politieagent Jerry Turner biedt zijn schoonmaakdiensten aan op plaatsen die na moord of andere criminele gebeurtenissen een sopje kunnen gebruiken. Turners bedrijf Advanced Bio Treatment werd een succes en heeft inmiddels 65 mensen in dienst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.