carriere

Lunchen achter bureau zorgt voor hoge productiviteit

Door Josefine van Enk - 01 augustus 2013

Een kantoor dag onderbreken voor een uitgebreide lunch in een restaurant is misschien prettig, maar het maakt minder productief dan een vluchtige lunch achter het bureau. Toch heeft het eten in een restaurant ook voordelen: het maakt je creatiever en meer ontspannen.

Dat concludeerden wetenschapers van de Humboldt Universiteit in Berlijn na een experiment. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Public Library of Science ONE.

Experiment

Voor het experiment lieten de wetenschappers een groep werknemers hun lunch in afzondering aan hun bureau eten, terwijl een andere groep een uur lang met een vriend in een restaurant mocht lunchen. De werknemers kregen dezelfde maaltijd voorgeschoteld.

De onderzoekers kwamen erachter dat de werknemers die aan hun bureau lunchten in de middag productiever en meer gefocust waren dan de uitgebreide lunchers. De restaurant-eters hadden een verminderde hersenfunctie, waardoor ze minder scherp werden.

Ontspannen

Toch had het eten in een andere omgeving met een vriend ook voordelen. De werknemers die de tijd namen voor hun lunch waren meer ontspannen en enthousiaster dan werknemers die achter hun bureau bleven zitten.

‘Velen hadden waarschijnlijk verwacht dat het verlaten van het bureau meer positieve effecten zou hebben op het psychologische proces,’ aldus onderzoeker Werner Sommer.

Functies

Toch geeft Sommer aan dat minder scherpte niet altijd negatief is. Het is een nadeel bij aandachtig werk zoals in het laboratorium. Maar bij taken waarbij sociale harmonie en creativiteit nodig is, blijkt een sterke focus minder belangrijk.

De wetenschappers besluiten daarom dat de plaats van je lunch het beste bepaald kan worden door de soort functie die je hebt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.