carriere

Utrecht beste universiteit van Nederland in prestigieuze lijst

Door Anne-Marie Spermon - 15 augustus 2013

De Universiteit Utrecht komt uit de bus als beste Nederlandse onderzoeksuniversiteit in de prestigieuze ‘Shanghai-ranking’. In de lijst, officieel de Academic Ranking of World Universities, staat de Utrechtse universiteit op de 52ste plaats.

De jaarlijkse lijst met de beste onderzoeksuniversiteiten verscheen donderdag.

Top-100

Drie Nederlandse universiteiten behaalden met hun onderzoekskwaliteiten een plek in de top-100. Na Utrecht presteerde de Universiteit Leiden het best, met een 74ste plaats. Rijksuniversiteit Groningen staat voor het eerst in de top-100 en bekleed plek 92.

In de ranking, die als één van de invloedrijkste ranglijsten ter wereld geldt, doet de Universiteit Utrecht het al jaren goed. De universiteit scoort sinds het uitkomen van de lijst in 2003 het beste van Nederland.

Criteria

De ‘Shanghai-ranking’ dankt zijn naam aan zijn oorspronkelijke samensteller, de Jiao Tong Universiteit in Shanghai. De lijst is voornamelijk gebaseerd op de kwaliteit die het wetenschappelijk onderzoek van universiteiten wereldwijd heeft.

Criteria zijn onder meer het aantal geslaagden en stafleden dat een Nobelprijs of Fields-medaille wint, en de hoeveelheid wetenschappelijke artikelen die worden gepubliceerd in de vooraanstaande onderzoekstijdschriften Nature en Science. Belangrijk is ook hoe vaak onderzoek van de universiteit wordt geciteerd.

Harvard University, in de Verenigde Staten, voert al jaren de lijst aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.