carriere

Weinig taboes onder Nederlandse collega’s

Door Anne-Marie Spermon - 20 augustus 2013

De Nederlander bespreekt vrijwel alles op het werk. We vragen gerust aan onze collega’s wat zij verdienen en zijn niet vies van persoonlijke discussieonderwerpen.

De Nationale Vacaturebank vroeg ruim 1.000 mensen naar hun grenzen op de werkvloer.

Salaris

Nederlandse collega’s vinden het geen probleem om onderling hun salaris te bespreken. Ook durven we best te vragen naar elkaars beoordelingsgesprek met de baas.

Klagen over persoonlijke problemen is ook niet uit den boze. Slechts 9 procent van de ondervraagden geeft aan nooit zijn relatieproblemen met collega’s te delen, en maar 8 procent vindt het te ver gaan om te klagen over lichamelijke kwaaltjes en nare ziektes.

Bedgeheimen

Liegen tegen de baas en seks vormen de absolute grens. Voor 81 procent is het ondenkbaar om een collega te vragen voor hen te liegen tegen een leidinggevende.

Ongeveer de helft van de Nederlanders trekt een streep bij bedgeheimen: dat blijft privé. Toch betekent dit dat zo’n 50 procent wel eens met collega’s bespreekt wat er thuis tussen de lakens gebeurt.

Verboden

In sommige andere landen is het onvoorstelbaar om gezellig op de werkvloer te keuvelen over elkaars loon. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN verbiedt of ontraadt bijna de helft van de Amerikaanse bedrijven hun werknemers ook maar een woord te wisselen over hun loonstrookje.

Dat zou volgens sommige experts ook niet slim zijn: vind nog maar eens motivatie voor je werk, als je weet dat iemand anders meer verdient dan jij. Ook zou de baas het gesprek wel eens kunnen opvangen, en denken dat je ontevreden bent. Dat kan dodelijk zijn voor je reputatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.