carriere

Aantal vrouwen in topfuncties bedrijfsleven stijgt gestaag

Door Shari Deira - 06 september 2013

Het aantal vrouwen in topfuncties van beursgenoteerde bedrijven is het afgelopen jaar gestegen. Vorig jaar waren van de 711 bestuurders en commissarissen er 74 een vrouw, een stijging van 10,4 procent. Van alle nieuw benoemde commissarissen was 23,3 procent vrouw.

Vorig jaar had de helft van het aantal ondernemingen dat beursgenoteerd is, een vrouw in het bestuur of de raad van commissarissen, blijkt vrijdag uit de jaarlijkse Dutch Female Board Index.

Groei

Onderzoeker en hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath zegt in de Volkskrant dat ‘na zeven jaar ploeteren’ duidelijk vooruitgang is te zien. Als de groei zo doorgaat, wordt het Europese quotum van minimaal vier op de tien vrouwelijke commissarissen over vijf jaar gehaald.

Van de nieuw benoemde bestuurders was vorig jaar 9,7 procent een vrouw, dat zijn er 3 van de 31. In 2011 was dit nog 6,1 procent.

Streefgetal

Bij TNT Express is het aandeel vrouwen in de raad van bestuur en de raad van commissarissen respectievelijk 50 en 33 procent. Het bedrijf voldoet hiermee aan het streefgetal van de overheid.

Geen andere onderneming voldoet in zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen aan dit percentage. Wel zijn er twaalf ondernemingen die aan het streefgetal voldoen voor een van de twee raden.

Bedrijven moeten in 2016 aan de percentages van de overheid voldoen. Lukt dit niet, dan moeten zij in het jaarverslag een verklaring geven. Volgens Lückerath is de vooruitgang vooral te danken aan een andere instelling van bedrijven als het gaat om ‘diversiteit’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.