carriere

Bijstandsontvangers komen minder vaak aan werk

24 september 2013

Het aantal ontvangers van een bijstandsuitkering dat een baan vindt, is sinds 2007 niet zo laag geweest. In 2012 vonden 28.000 bijstandsontvangers van de in totaal 367.000 bijstandsgerechtigden een baan. Dat is 8 procent.

Een jaar eerder was dat ruim 9 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Voor de crisis, in 2007, stroomde 15 procent van de bijstandsontvangers door naar een baan.

Trendbreuk

Met deze daling is de licht opwaartse lijn in 2010 en 2011 afgebroken. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de grootste daling zich voltrekt in de groep jongeren onder 25 jaar.

In 2012 stroomde één op de vijf jongeren uit de bijstand naar werk. Een jaar eerder vond eenderde van de jongeren in de bijstand een baan.

Ouderen

Ook oudere bijstandsontvangers hebben het moeilijk. Bij een oplopende leeftijd neemt het aandeel dat naar werk doorstroomt af. Dat heeft volgens het CBS te maken met het feit dat ouderen langer in de bijstand zitten en daar niet eenvoudig uit kunnen komen.

Daardoor staan zij meer van de arbeidsmarkt af dan jongere bijstandsontvangers. De laatste groep heeft meer perspectief op de arbeidsmarkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.