carriere

Nederlanders zitten vooral thuis door wegbezuinigde banen

Door Anne-Marie Spermon - 16 september 2013

In het eerste kwartaal van dit jaar verloren 150.000 werkende Nederlanders hun baan. Maar liefst 39 procent van hen geeft aan dat zij werkloos zijn doordat hun baan verviel of werd wegbezuinigd.

Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tijdelijk contract

Bijna veertig procent van de Nederlanders die het eerste kwartaal van 2013 hun baan kwijtraakten gaf aan dat hun baan verdween of werd wegbezuinigd; een kwart van de ‘nieuwe’ werklozen ontstond doordat hun tijdelijke contract niet werd verlengd.

Slechts 8 procent ging met pensioen, en 7 procent kon door ziekte of arbeidsongeschiktheid hun baan niet meer uitoefenen.

Miljoenennota

De groep werklozen zou volgend jaar, volgens doorrekeningen van het Centraal Planbureau van de miljoenennota, extra kwetsbaar worden.

Werkenden behouden, volgens de berekeningen, met het huidige bezuiningspakket hun koopkracht, maar uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden zouden er door onder meer afgeschafte subsidies flink op achteruit gaan.

Op zoek

De ‘nieuwe’ werklozen zijn, ondanks de voortdurende economische crisis, lang niet allemaal op zoek naar een nieuwe baan. Een kwart van de thuiszittende groep zocht in het tweede kwartaal helemaal niet naar een vervangend dienstverband van minimaal twaalf uur per week.

Dit is opmerkelijk, omdat uit onderzoek van Herbalife onlangs bleek dat steeds meer mensen een tweede (parttime) baan zoeken om de eindjes aan elkaar te knopen. Vooral Nederlandse jongeren – zo’n 62 procent – zouden vaak bij twee werkgevers in dienst zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.