carriere

Flexwerkers hebben vaker uitzicht op vast contract

08 oktober 2013

Ondanks het stijgende aantal werknemers met een tijdelijk contract, wil de bijna helft van deze groep werknemers een vaste aanstelling.

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar tijdelijk werk.

Flexwerkers

Het afgelopen decennium is het aantal werknemers met een tijdelijk contract met 3 procent gestegen. Deze stijging heeft te maken met een groeiend aantal werknemers dat uitzicht heeft op een vast contract, ook al is dit maar in 36 procent van de gevallen schriftelijk vastgelegd.

Van alle werknemers met uitzicht op een vast contract, zegt 49 procent nu al een vast contract te willen. Van de tijdelijke werknemers die geen uitzicht hebben op een vaste baan, wil 59 procent een wel een vaste aanstelling.

Onzekerheid

Een derde van de tijdelijke werknemers waarvan het uitzicht op vast werk niet is vastgelegd, heeft nog geen idee wat er gebeurt als het contract afloopt. De toekomst blijft wat dat betreft nog wat onzeker: langdurig tijdelijk werk zonder duidelijkheid over de toekomst lijkt het meest gebruikelijk te zijn.

Werkgevers maken overigens nauwelijks misbruik van tijdelijke arbeidscontracten. Uit het onderzoek blijkt dat er slechts 3 procent van de werkgevers de ‘ketelbepaling’ proberen te omzeilen. Dit is een onderbreking van drie maanden die ingelast kan worden na het verlopen van het tijdelijke contract. Hierdoor kunnen werkgevers een vaste aanstelling voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.