carriere

ABN AMRO-topman Zalm is sceptisch over crowdfunding

Door Nadia Stolk - 25 november 2013

Na een radiostilte van langer dan een jaar wordt Seeds, het crowdfundingplatform van ABN AMRO, toch een nieuw leven ingeblazen. Topman Gerrit Zalm denkt niet dat crowdfunding, een alternatieve manier van financieren, de banken zal vervangen.

Hij ziet het platform als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen, meldt Het Financieele Dagblad maandag. Vanaf maandag 25 november gaat Seeds, na een succesvolle proef, officieel van start. Startups die een bedrag van 20.000 tot 150.000 euro nodig hebben, kunnen op het crowdfundingplatform terecht.

Sceptisch

Gerrit Zalm is sceptisch over de vooruitzichten van het investeringsplatform ten opzichte van de bestaande vormen van financiering. Hoewel de Nederlandse crowdfunding markt elk jaar vervijfvoudigt, zal crowdfunding volgens Zalm nooit een alternatief worden voor normale financiering, zegt hij in de Volkskrant vorige week zaterdag.

Het nieuwe crowdfundingplatform van ABN AMRO valt niet onder de vergunningsplicht van de Autoriteit Financiële Markten en staat niet onder toezicht van De Nederlandse Bank. De investeerders moeten er vooral op vertrouwen dat het project succesvol wordt.

Seeds is volgens Zalm vooral een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien moet de bank nieuwe ontwikkelingen in de markt volgen. Het financieel rendement dat investeerders kunnen ontvangen is maximaal 150 procent van de investering en wordt jaarlijks herzien. 150 procent is hoog te noemen, maar investeerders lopen daarentegen wel veel risico. Veel jonge ondernemingen gaan in de startup-fase al failliet.

Alternatief

Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. In plaats van het afsluiten van een bancaire lening, kunnen investeerders kiezen in welk project zij het meest vertrouwen hebben.

De ondernemer gaat op zoek naar meerdere relatief kleine investeerders, om zo het startkapitaal te financieren.

Volgens Arthur van de Graaf van Seeds is crowdfunding een goede manier om ‘je idee bij het publiek te toetsen’.

De Amerikaanse oprichter Peter Diamandis van de Singularity University in San Francisco, een universiteit die zich specialiseert in exponentieel groeiende technologieën, zei in een interview met RTL-Z dat Zalm onvoldoende kijkt naar ‘getransformeerde technologieën’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.