carriere

WW’ers doen steeds vaker niet genoeg hun best werk te vinden

07 november 2013

Werklozen die een WW-uitkering ontvangen, doen steeds vaker niet genoeg hun best om werk te vinden. Uitkeringsinstantie UWV constateerde in de eerste acht maanden van dit jaar anderhalf keer zoveel overtredingen van de inspanningsplicht als vorig jaar.

Driekwart van de overtreders kreeg verlaging van zijn uitkering, een fraudeonderzoek of een waarschuwing van het UWV.

Eisen

Ruim tachtigduizend keer voldeden WW-ontvangers niet aan de eisen voor een werkloosheidsuitkering: ze schreven zich niet in als werkzoekenden, konden niet aantonen dat ze voldoende solliciteerden of ze hielden zich niet aan de afspraken die ze hadden gemaakt met een coach van het UWV.

Vorig jaar waren dat er nog vijftigduizend, blijkt uit cijfers van het UWV.

Werkloosheid

Bovendien werden in de eerste acht maanden van dit jaar veel meer mensen werkloos dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van dit jaar kwamen 405.100 mensen in de WW terecht. Dat was 23 procent meer dan in 2012, toen kregen 328.300 mensen in diezelfde periode een nieuwe WW-uitkering.

40 procent van de beroepsbevolking die in de WW terechtkomt, komt daar binnen drie maanden weer uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.