carriere

Een op de tien topfuncties bedrijfsleven bekleed door vrouw

Door Anna Vossers - 08 maart 2014

Een op de tien topfuncties in het Nederlandse bedrijfsleven wordt bekleed door een vrouw. Dat is net wat minder dan vorig jaar en fors minder dan in bijvoorbeeld Rusland (43 procent), Indonesië (41 procent) en de Filipijnen (40 procent).

Dat blijkt uit een onderzoek door accountantsbureau Grant Thornton. In de hele Europese Unie is 23 procent van de topfiguren in het bedrijfsleven een vrouw. Dat getal wijst op een stagnatie: vorig jaar lag het aandeel van vrouwen ongeveer even laag.

CFO in Rusland

Wereldwijd is ongeveer een kwart van de topmensen in het bedrijfsleven een vrouw, 5 procent meer dan tien jaar geleden. Drie regio’s hebben in tien jaar tijd het aantal topvrouwen sterk zien toenemen: China (+38 procent), Oost-Europa (+37 procent) en Zuidoost-Azië (+35 procent).

Wereldwijd gezien is ‘de meest kansrijke route’ voor vrouwen naar de top een baan als Chief Financial Officer (CFO) bij een onderwijs- of zorg-organisatie in Rusland. In Nederland hebben vrouwen het meest succes bij afdelingen Human Resources (HR). 18 procent van de Nederlandse vrouwelijke senior managers is werkzaam als HR-directeur.

Loon

Vrijdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat in Nederland alleen vrouwen tussen de 25 en 30 jaar meer verdienen dan mannelijke leeftijdsgenoten. In alle andere leeftijdsgroepen verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen.

Over de hele arbeidsmarkt gezien verdienen vrouwen in Nederland nog altijd 18 procent minder dan mannen. Vooral bij vijftigers blijkt het gender gap groot te zijn. Vrouwen tussen 50 en 55 jaar oud verdienen gemiddeld 24 procent minder dan mannen van die leeftijd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.