carriere

Jonge vrouwen verdienen meer per uur dan jonge mannen

Door Anna Vossers - 07 maart 2014

Gemiddeld verdienen vrouwen bijna 18 procent minder dan mannen. Maar vrouwen tussen 25 en 30 jaar vormen een uitzondering: zij krijgen voor een uur werken gemiddeld juist wat meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde. Het CBS berekent het loonverschil door het gemiddelde bruto-uurloon van alle vrouwen samen te vergelijken met dat van alle mannen. Langzaam neemt dat verschil af: in 2008 verdienden mannen nog 20 procent meer, in 2012 was dat teruggelopen tot bijna 18 procent.

Oude mannen, jonge vrouwen

Als je kijkt naar de leeftijd van werknemers, blijkt het verschil in salariëring tussen man en vrouw is vooral bij vijftigers groot te zijn. Vrouwen tussen 50 en 55 jaar oud verdienen gemiddeld 24 procent minder dan mannen van die leeftijd.

Alleen 25- tot 30-jarige vrouwen verdienen net wat meer per uur dan even oude mannen. In 2011 was dat voor het eerst in de statistieken te zien, toen verdienden zij net aan 0,1 procent meer. In 2012 was dat 0,7 procent. Het CBS geeft als verklaring voor het verschil dat jonge vrouwen vaker hoogopgeleid zijn.

Banken

Opvallend is ook dat vrouwen die tussen de 12 en 25 uur per week werken, gemiddeld meer verdienen dan mannen die even veel uur parttime werken. Voor banen van minder dan 12 uur in de week en van meer dan 25 uur in de week, krijgen mannen een hoger loon.

Het salarisverschil tussen de seksen is het grootst in de financiële dienstverlening. Een man verdient daar gemiddeld 30 procent meer dan een vrouw. De belangrijkste reden hiervoor is volgens het CBS dat mannen sterker zijn vertegenwoordigd in hoge functies.

Ook bij de overheid en zorg, waar relatief veel vrouwen werken, verdienen mannen gemiddeld nog altijd meer dan vrouwen. Het verschil ligt daar rond de 23 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.