carriere

‘Mannelijk’ taalgebruik in vacatures schrikt vrouwen af

Door Tomasz Blom - 08 april 2014

Het woordgebruik in een vacature bepaalt in grote mate of een man of een vrouw uiteindelijk de functie krijgt. Vrouwelijke kandidaten zijn geneigd minder te reageren op advertenties waarin veel termen voorkomen die geassocieerd worden met mannelijke stereotypen, zoals ‘vastbesloten’ of ‘assertief’.

Dat blijkt uit een onderzoeksproject van de Technische Universität München. De universiteit onderzocht de selectie- en beoordelingsmethode van leiders.

Agressief

De wetenschappers lieten mannelijke en vrouwelijke proefpersonen verschillende fictieve personeelsadvertenties lezen. Vacatures met veel ‘mannelijke’ termen als ‘assertief’, ‘agressief’ of ‘analytisch’, kregen veel minder vrouwelijke respons.

Vrouwen vertoonden daarentegen een duidelijke voorkeur voor advertenties die vroegen om eigenschappen zoals ‘toegewijd’, ‘verantwoordelijk’ of ‘sociaal’. Voor mannelijke proefpersonen maakte het woordgebruik in de vacature geen verschil.

Balans

Volgens professor Claudia Peus, de hoofdonderzoeker, is het onzinnig om in het vervolg simpelweg alle mannelijke termen weg te laten uit een vacature. Toch is ze van mening dat ‘zonder een gebalanceerde vacaturetekst, organisaties zich beroven van de kans goed vrouwelijk personeel aan te trekken’. Peus vermoedt dat dit komt omdat stereotyperingen, ondanks de vele maatschappelijke veranderingen, nog altijd nauwelijks zijn veranderd.

Een aanvullende enquête die de onderzoekers uitvoerden bij zeshonderd Amerikanen bevestigt deze veronderstelling. Uit de resultaten blijkt onder meer dat vrouwen hun eigen leiderschapskwaliteiten nog altijd lager inschatten dan mannen hun eigen vaardigheden beoordelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.