carriere

Steeds meer Nederlanders aan het werk in België

Door Shari Deira - 17 april 2014

Het aantal Nederlanders dat in België werkt, is vorig jaar hard gestegen. In 2013 waren er 41.984 Nederlanders die aan het werk waren bij onze zuiderbuur, een stijging van 28,8 procent ten opzichte van 2011.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Belgische minister Monica De Coninck (Werk). Nederlanders vormen de grootste groep buitenlanders aan het werk in België.

Werklozen

Naast Nederlanders werken er ook veel Polen in België (23.429) en Duitsers (16.320), melden diverse Vlaamse media. De grootste stijging ten opzichte van 2011 was onder de Spanjaarden. Dat aantal steeg met 202 procent tot 2.646.

In februari bleek al uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV dat steeds meer Nederlanders in het buitenland op zoek gaan naar werk. Het aantal werklozen dat bij het UWV staat ingeschreven om over de grens te werken, is de afgelopen drie jaar vertienvoudigd. Het zijn er zo’n 47.000.

Tips

Het is een goede ontwikkeling: Nederlanders die hier niet aan het werk komen, kijken verder in het buitenland. Maar hoe pak je dat aan? Elsevier geeft tips.

1. Plan

‘Bedenk wat je wilt en wat je kunt,’ zei Nannette Ripmeester, eigenaar van Expertise in Labour Mobility in Rotterdam, eerder tegen weekblad Elsevier. Alleen zeggen dat u ‘iets internationaals’ wilt, is te vaag.

‘Bedenk niet wat een bedrijf jou kan bieden, maar wat jij dat bedrijf kunt leveren, zoals kennis van een bepaalde markt of product.’ Volgens Ripmeester is dat ‘essentieel’ voor het vinden van een baan.

2. Behoefte

Bedenk goed waarom u voor een bepaald land kiest. Het loont om na te gaan, waaraan een bepaald land behoefte heeft. Zo is in België een tekort aan leraren, Duitsland heeft fysiotherapeuten en crècheleidsters nodig en Zweden is blij met ondernemers.

Voor veel landen geldt: wie iets kan toevoegen aan de economie, krijgt makkelijker een werkvisum.

3. Zoek gericht

Michael Douglas (36) van het in Sjanghai gevestigde Nederlandse recruitmentbedrijf 2-Shanghai zegt in Elsevier dat Nederlanders in het buitenland gericht moeten zoeken.

‘Ik krijg per maand tientallen cv’s toegestuurd van Nederlanders die hier willen werken, maar de meesten kunnen we niet helpen omdat hun cv’s te algemeen zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.