carriere

Thuiswerken: tien tips om ook in huis goed werk af te leveren

Door Tomasz Blom - 15 april 2014

Hoewel het idee van thuiswerken heel aanlokkelijk klinkt, ligt er thuis allerlei afleiding op de loer die niet ten goede komt aan de werkproductiviteit. Het is daarom belangrijk een goede thuiswerkroutine te ontwikkelen die ook thuis het beste uit jezelf haalt.

Steeds meer Nederlanders blijven wel eens een aantal dagen thuiswerken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werkt een derde van ons minstens één uur thuis. Gemiddeld wordt er zo’n zes uur per week thuisgewerkt.

Zelf je uren bepalen, geen reistijd en een vertrouwde omgeving zijn enkele voordelen van het thuis blijven werken. Toch raak je thuis ook snel afgeleid en kan er daardoor weinig terecht komen van je goede werkvoornemens.

Elsevier.nl zet daarom voor alle thuiswerkers tien korte tips op een rij:

Vroeg opstaan

Probeer jezelf te trainen als je problemen hebt met vroeg opstaan. Door telkens je alarm vijf minuten eerder dan normaal te zetten kan je gewend raken aan vroeg ontwaken. Je lichaam zal zich hier snel aan aanpassen.

(Ochtend)routine

Van te voren weten hoe de samenstelling van je dag eruit ziet, helpt de rest van dag op schema te blijven. Begin daarom vanaf de ochtend met kleine routines. Zo behoud je een gezonde balans tussen werk en vrije tijd.

Kleding

Ga gekleed alsof je gewoon de deur zou uitgaan. Normale kleding helpt om in de ‘werksfeer’ te komen en geeft daarnaast een duidelijke scheidslijn weer tussen werkuren en vrije uren.

Taakvolgorde

Plan de volgorde van je taken goed. Ben je bijvoorbeeld een ochtendmens – en daarom het meest productief voor het middag uur – dan kan je beter de eerste werkuren gebruiken om de belangrijkste taken af te handelen. Weet je dat je beter presteert tegen de avond, plan dan de belangrijkere taken in de middag.

Werkblokken

Het is vrijwel onmogelijk om je concentratie de hele dag op hetzelfde niveau te houden. Je kan daarom het beste je dag verdelen in blokken van 1 tot 2 uur, met tussendoor pauzes. Door je voor elk blok een doel te stellen, blijf je de hele dag gemotiveerd.

Pauze-planning

Als je van te voren je pauzes inplant, blijven er minder uitvluchten over om je concentratie tijdens het werken te onderbreken. Er zijn apps, zoals TimeOut voor de Mac of SmartBreak voor Windows-computers, die je computer kunnen afsluiten voor een pauzeperiode.

Lunch

Het regelen van een lunch kan veel tijd kosten. Tegen de tijd dat je gegeten hebt is teveel kostbare tijd verloren gegaan. Zorg daarom van te voren voor een gevulde koelkast of kies een plek waar je makkelijk en snel eten kan halen.

Sporten

Tijdens het thuiswerken is het makkelijk om taken te verschuiven. Het gevaar hiervan is dat een uurtje sporten hier het slachtoffer van kan worden. Leg daarom het moment waarop je wilt gaan sporten van te voren vast.

Omgeving

Een verandering van werkomgeving kan helpen om je energie en concentratie terug te vinden. Een rustig koffietentje of bibliotheek is vaak een goed alternatief voor je thuiswerkplek. Een kort wandelingetje tussen de werkzaamheden door helpt ook om de zinnen te verzetten.

Stop op tijd

Probeer op tijd te stoppen en ‘normale’ werkuren aan te houden. Als je moe bent aan het einde van de dag of simpelweg niet tevreden met de werkresultaten, kan je beter de volgende dag weer met een fris hoofd opnieuw beginnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.