carriere

Receptievrees: do’s en don’ts tijdens het netwerken

Door Shari Deira - 08 mei 2014

Recepties zijn een geschikte plaats om nieuwe mensen te leren kennen, maar netwerken gaat niet iedereen even makkelijk af. Wat kunt u doen om van uw receptievrees af te komen?

In weekblad Elsevier staat dit keer enkele do’s en don’ts voor bezoekers van recepties. Hier vindt u alvast een voorproefje.

Wel doen

1. Stel uzelf voor op memorabele wijze
Eduard Schaepman, topman van vastgoedbedrijf Chalet Group, zegt in Elsevier dat hij zich op zo’n manier voorstelt dat mensen zijn naam onthouden. ‘Mijn naam is Eduard Schaepman en ik denk niet in vierkante meters, maar in concepten.’ Volgens Schaepman werkt dat altijd.

2. Vragen
De meeste mensen praten graag over zichzelf. Maak daar dus gebruik van als u zelf niet al te graag aan het woord bent. Stel veel vragen aan uw gesprekspartner en hoeft niet bang te zijn voor ongemakkelijke stiltes.

Niet doen

1. Eén gesprekspartner
Heeft u eindelijk iemand gevonden om mee te praten, pas dan op dat u niet te lang bij één iemand blijft hangen. Recepties zijn ervoor om in korte tijd zoveel mogelijk nieuwe mensen te leren kennen, dus wissel van gesprekspartner.

Schaepman stelt zichzelf altijd een doel: op elke partij wil hij twintig nieuwe mensen leren kennen.

2. Wc
Het is belangrijk om uw conversatie op een goede manier af te breken, maar liever niet door te zeggen dat u naar de wc moet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Het was prettig met u te praten, ik maak nog even de ronde af.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.