carriere

Wie verdient wat? Nederlander verliest opnieuw aan koopkracht

Door Arthur van Leeuwen - 27 mei 2014

Het inkomen van de Nederlandse werknemer is vorig jaar gemiddeld met 1,24 procent gestegen. Door de hoge inflatie betekent dat opnieuw een verlies aan koopkracht.

Dat blijkt deze week uit het jaarlijkse Elsevier-onderzoek Wie verdient wat, in samenwerking met management-adviesbureau Berenschot.  Nederlanders leveren al vijf jaar achtereen in aan besteedbaar inkomen, bij elkaar zo’n 5 à 6 procent.

Loonstijging

Hoewel werknemers vorig jaar een loonsverhoging kregen van 1,24 procent, bedroeg de inflatie gemiddeld 2,5 procent.

Sommige beroepsgroepen kwamen boven de gemiddelde loonstijging uit, blijkt uit het Elsevier-onderzoek. Bewakers kregen er het meeste bij met 6,71 procent. Ook taxichauffeurs, elektromonteurs, lassers en de directeur IT zagen minimaal 3 procent extra op hun loonstrookje.

Verder kregen vakkenvullers en caissières, die al sinds de jaren negentig onderaan de salarisladder bungelden, er vorig jaar 2 procent bij.

Koning

Behalve het salaris van Nederlandse werknemers, heeft Elsevier ook achterhaald wat 146 bekende Nederlanders verdienen. Hoe hoog was het salaris van de Koning, van bestuursvoorzitters van beursgenoteerde ondernemingen, de grote verzekeraars, omroepbestuurders en profvoetballers?

Koning Willem-Alexander verdient 817.000 euro, terwijl zijn echtgenoot koningin Máxima 324.000 euro kreeg. Voor beiden meer dan afgelopen jaar toen zij immers nog kroonprins en prinses waren.

Oud-PvdA-leider Wouter Bos, sinds augustus bestuursvoorzitter van het VUmc, verdiende vorig jaar 72.376 euro en D66-Kamerlid Pia Dijkstra 102.040 euro.

Voetballers

Onder bestuuursvoorzitters van de AEX-beursgenoteerde bedrijven verdiende de inmiddels vertrokken Peter Voser van Shell het meest met ruim 10 miljoen euro. ABN AMRO-voorzitter Gerrit Zalm kreeg voor zijn werkzaamheden 759.000 euro.

De echte grootverdieners zijn natuurlijk de voetballers. Zo verdiende Manchester United-spits Robin van Persie 19 miljoen dollar (13.900.000 euro) en Clarence Seedorf, volgens Italiaanse media inmiddels ontslagen door AC Milan, 2,5 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.