carriere

Dit jaar daalt het aantal banen nog, in 2015 bescheiden groei

Door Shari Deira - 03 juni 2014

Terwijl de economie tekenen toont van voorzichtig herstel, laat de arbeidsmarkt nog op zich wachten. De aantrekkende economie leidt pas volgend jaar tot meer banen.

Deze bescheiden banengroei blijft bovendien beperkt tot een aantal regio’s  en gaat gepaard met een lichte daling van het aantal werkloosheidsuitkeringen, meldt het UWV dinsdag in de arbeidsmarktprognose.

Groeien

Naar verwachting neemt dit jaar het aantal vacatures wel al toe. Het aantal banen zal voor de lichte groei volgend jaar, eerst nog verder dalen met 60.000.

Het UWV denkt dat deze neergaande trend in 2015 voor het eerst na drie jaar zal worden doorbroken. Verwacht wordt dat het aantal banen dan zal groeien met ruim 20.000, tot bijna 7,7 miljoen.

De werkgelegenheid trekt volgend jaar alleen in arbeidsregio’s groot-Amsterdam, Flevoland, Zuidoost-Brabant en Helmond-De Peel. In de overige regio’s zal het aantal banen ook volgend jaar nog afnemen.

Crisis

Sectoren die het meest profiteren van de economische groei zijn de uitzendbranche, de horeca en export georiënteerde sectoren. Het UWV verwacht een breder herstel van de werkgelegenheid. Bijna alle sectoren zullen groei laten zien, zelfs de bouw die zwaar gebukt ging onder de crisis.

Het Financieele Dagblad meldde dinsdag dat het kabinet zich de tweede helft van de kabinetsperiode vooral wil concentreren op het creëren van banen. Alle meevallers zullen daarvoor worden ingezet, zeggen ingewijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.