carriere

Wat zijn de zeven succesfactoren bij het vinden van een baan?

Door Ruud Deijkers - 10 juni 2014

Kies een kansrijke opleiding. Blink uit tijdens je studie en blijf niet te lang bij je ouders wonen. Wat zijn de zeven succesfactoren die je kansen op de arbeidsmarkt vergroten?

Met welke kwaliteiten, ervaring en achtergrond heb je het snelst een baan? Elsevier zet zeven succesfactoren op een rij, gebaseerd op de resultaten uit Studie & Werk, het jaarlijkse onderzoek naar de arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden uitgevoerd door Elsevier en SEO Economisch Onderzoek.

1. Kies de juiste studie

Er zijn grote verschillen tussen de baankansen die opleidingen bieden. Hbo’ers die financial services management studeerden, hebben binnen anderhalve maand een baan op niveau. Archeologen van de universiteit zoeken ruim anderhalf jáár naar werk. Op bestebanen.elsevier.nl staan de baankansen van 110 opleidingen.

2. Hoge cijfers, geen studievertraging

Cum laude slagen maakt indruk op recruiters. Hbo’ers en academici met een mooie cijferlijst vinden aanzienlijk sneller werk dan de afgestudeerden die genoegen namen met een zesje. Ook studenten die binnen de vastgestelde studietijd afstuderen, komen sneller aan de bak.

3. Woon op kamers

In je studententijd bij je ouders wonen scheelt misschien in kosten en het is lekker makkelijk als je moeder ’s avonds het eten voor je heeft klaar staan. Maar afgestudeerden die op zichzelf woonden tijdens hun studie vinden aanzienlijk sneller werk dan wie bij zijn ouders bleef hangen.

4. Niet in het noorden

Hbo’ers en academici zoeken in het noorden van Nederland langer naar werk dan in de rest van het land.

5. Relevante bijbaan tijdens studie

Studenten met een relevante bijbaan vinden na hun afstuderen sneller werk dan studenten die geen werkervaring opdoen of werken in een baan die niet aansluit bij hun studie.

Met name academici die op de middelbare school het profiel Natuur & Techniek hadden, vinden sneller werk dan de rest. Hbo’ers afkomstig van het vmbo en mbo – de stapelaars – zoeken langer naar werk dan wie havo of vwo als vooropleiding had.

7. Zorg dat werkgevers jou vragen

Het loont om al vroeg in het oog te springen bij werkgevers, bijvoorbeeld via stages, bijbanen of netwerkbijeenkomsten. De contacten en ervaringen vergroten je kans om gevraagd te worden voor een baan in plaats van dat je zelf lang moet solliciteren.

Van huis uit

Uitblinken tijdens de studie en een actieve, zelfstandige houding, vergroten de kansen op de arbeidsmarkt. Specifiek voor academici geldt dat zij hun carrièrekansen kunnen vergroten als zij bestuurservaring opdeden tijdens hun studie, in het buitenland studeerden of een researchmaster volgden.

Starters op de arbeidsmarkt onderscheiden zich ook met zaken waarop ze zelf nauwelijks invloed kunnen oefenen. Het zijn persoonlijke kenmerken die je bij wijze van spreken van huis uit meekrijgt. Zo vinden mannelijke hbo’ers sneller werk dan vrouwen. En afgestudeerden waarvan ten minste één van de ouders in het buitenland is geboren, zoeken langer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.