cultuur

Reacties stromen binnen na dood Prince

Door Tom Reijner - 21 april 2016

De onverwachte dood van de wereldberoemde popzanger Prince maakt heel wat los in de wereld. Een greep uit de reacties van collega’s uit de muziekwereld, en daarbuiten.

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) bijvoorbeeld noemt Prince een ‘alleskunner’, die bepalend was ‘voor de popgeschiedenis van de jaren tachtig, negentig en van het begin van deze eeuw’.

Dat kwam volgens haar ‘speciaal door de combinatie van zwarte en blanke invloeden, van James Brown tot Joni Mitchell. Pop, soul, funk, alles door elkaar.’ Met zijn androgyne verschijning en vele seksuele toespelingen, was hij een erfgenaam van David Bowie, vindt zij.

‘Brug’

Popster Justin Timberlake zegt ‘geschokt’ te zijn, en ‘ontzet’. Muziekkenner Leo Blokhuis vindt hem ‘een totaal autonome artiest die het muzieklandschap heeft veranderd, in zijn zucht naar controle en die zich niet door één genre liet bepalen.’ Volgens Blokhuis was Prince een van de echt grote genieën van de popmuziek, die ‘een brug sloeg tussen pure gitaarrock en funk & soul’. ‘Een soort Curtis Mayfield, maar dan nog meer.’

Prince was altijd aan het werk, kon met weinig slaap toe, weet Blokhuis, die hem ‘helaas’ nooit heeft geïnterviewd. ‘Hij was ongelooflijk goed in wat hij deed, wist enorm goed wat hij wilde en hoe hij het wilde en ging ook nog eens heel precies te werk.’

Twee van zijn bekendste liedjes:

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.