cultuur

Gebouw van het Jaar: de kanshebbers in beeld

Door Tom Reijner - 13 april 2016

Op 19 mei is het zover: dan wordt bekendgemaakt wie de BNA Gebouw van het Jaar-prijs wint. De genomineerden stellen zich aan u voor.

Want ook u kunt stemmen, en wel voor de publieksprijs. Welk gebouw is uw absolute favoriet? Stem tot 9 mei hier. Bekijk hieronder hoe de bewuste gebouwen er precies uitzien. De makers geven een rondleiding:

Noorderparkbad Amsterdam

Het Noorderparkbad in Amsterdam-Noord valt op door de vloeiende, alzijdige vormgeving. Een paviljoen in een parklandschap. Het afgeronde volume en het golvende gevelgordijn zijn geïnspireerd op natuurlijke vormen. Twee op elkaar geschakelde volumes bepalen de contour van het gebouw. Het is een alzijdig gebouw met een open uitstraling, die uitnodigt tot betreding.

Ondergrondse parkeergarage Katwijk

De ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee is in Nederland uniek in zijn soort. In het architectonisch ontwerp zijn hoofd- en nevenentrees en in- en uitritten op een natuurlijke wijze ‘opgenomen’ in het duinlandschap. In het ontwerp zijn zoveel mogelijk kleuren en materialen gebruikt die horen bij Katwijk aan Zee en het duinlandschap.

‘Gebouw van het Jaar kan best ingetogen zijn’: wat de jury te zeggen heeft over de inzendingen na een driedaagse roadtrip…lees het hier >

KWR Watercycle Research Institute

KWR Watercycle Research Institute ontwikkelt en ontsluit kennis over water(cycli) voor uiteenlopende organisaties. Het nieuwe onderkomen is ontworpen als transparant paviljoen in het groen, met een sterke interactie tussen binnen en buiten. Het gebouw met flexibele kantoor- en laboratoriumfuncties is daarnaast geheel gericht op kennisdeling.

De Hallen Amsterdam

De Hallen Amsterdam; een dood en verwaarloosd monument met 15 jaar mislukte plannen is nu weer het werkende hart van West. Een balans tussen sociaal economische functies zonder subsidie. De omgeving profiteert sterk mee en nu al is sprake van ‘het Hallenkwartier’. In het eerste jaar kregen De Hallen 2 miljoen bezoekers.

Plus Ultra Wageningen

In het ontwerp voor de nieuwe incubator en bedrijfsverzamelgebouw op de universiteitscampus in Wageningen krijgen startende, en kennisintensieve technologische bedrijven in de agro- en food-industrie een plek voor onderzoek en open innovatie. ‘Plus Ultra’ betekent ‘steeds verder’ en symboliseert de gedrevenheid om te blijven innoveren. Het ruimtelijk ontwerp richt daarop, en op synergie, ontmoeting en samenwerking. Elke bewoner van Plus Ultra wordt uitgenodigd kennis te delen en samen te werken aan nieuwe ontwikkelingen.

McDonald’s Rotterdam

De voormalige kiosk van McDonald’s op de Coolsingel was ooit uitgeroepen tot lelijkste gebouw van Rotterdam. Mei architects and planners ontwierp een nieuw paviljoen met een uitstraling passend bij de Coolsingel en de rijke historische omgeving. Het paviljoen is wereldwijd gepubliceerd en wordt al de ‘The fanciest McDonald’s in the world’ genoemd. Het paviljoen is zó ontworpen dat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is geworden. Met een compacte kern en een maximaal transparante glasgevel, waardoor de openbare ruimte als het ware doorloopt in de entreelobby.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.