cultuur

Politie: Dood van Prince was geen zelfmoord

Door Elif Isitman - 23 april 2016

Er zijn geen tekenen van zelfmoord of overduidelijk letsel aangetroffen op het levenloze lichaam van superster Prince. Het kan nog weken duren voordat de autopsie een duidelijke verklaring biedt over hoe Prince aan zijn einde is gekomen.

Dat zeggen Amerikaanse politiewoordvoerders vrijdagnacht. ‘Er zijn geen duidelijke tekens van letsel. We hebben op dit moment geen enkele reden om te gaan van zelfdoding. De rest moet nog worden onderzocht,’ zo luidt de verklaring. Het onderzoek naar de doodsoorzaak van de superster kan nog weken duren.

Shock

Prince Roger Nelson (57) werd donderdag dood in een lift in zijn huis in  Paisley Park, een voorstad van Chanhassen (Minnesota) gevonden. Zijn dood kwam onverwacht en schokte fans en muzikanten wereldwijd.

Jim Olson, de politiechef die het onderzoek naar het popicoon leidt, zei dat Prince woensdagavond nog levend werd gezien door een kennis van hem. Dat was rond 8 uur ’s avonds.

De politie verricht ook onderzoek naar zijn sociale kringen. ‘Alles wat mogelijk relevant is voor het onderzoek, wordt in acht genomen’. Daarnaast wordt er geen verdere informatie vrijgegeven totdat alle resultaten binnen zijn. De eerste resultaten kunnen over een aantal dagen komen, maar de resultaten van een complete toxicologische scan kunnen weken op zich laten wachten.

Vitamine B-12

Vorige week nog werd Prince na een ongeplande landing met zijn privéjet opgenomen in het ziekenhuis. Volgens verschillende bronnen zou hij daar een injectie hebben gekregen om een overdosis drugs te bestrijden. De website baseert zich op anonieme bronnen en maakt niet de connectie met zijn uiteindelijke dood.

Woordvoerders van de popster zeggen dat de reden voor de ziekenhuisopname een stevige griep was. De dag na de opname gaf hij een dansfeest in zijn studiocomplex annex huis en verzekerde hij zijn fans dat alles in orde was.

Het lijkt Prince-kenner jooZt Mattheij, hoofdredacteur van de biografische website PrinceVault.com, erg onwaarschijnlijk dat Prince is overleden aan de gevolgen van overmatig drugsgebruik. De popster was een fel tegenstander van drank en drugs, en juist actief bezig met zijn eigen gezondheid. Prince maakte wel eens gebruik van vitamine B12-shots, die in zeldzame gevallen ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

Prince werd een internationale superster in 1984 na de grote doorbraak met het album Purple Rain. Daarna volgden vele hits, die hem zeven Grammy’s opleverden. Hij trad ook op tijdens de pauze van de Super Bowl in 2007, in een van de grootste live-optredens aller tijden. Prince verkocht meer dan 100 miljoen platen tijdens zijn loopbaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.