cultuur

Voor deze thriller sloot heel IJsland zich op in huis

Door Servaas van der Laan - 09 april 2016

De IJslandse detectiveserie Trapped is het nieuwste hoogtepunt in een lange reeks van succesvolle Scandinavische detectives. Maar deze thriller is een stuk rauwer en flink kouder dan we van de ‘Nordic Noir’-stijl gewend zijn.

Door een sneeuwstorm raakt het IJslandse dorpje Seyðisfjörður afgesloten van de buitenwereld. Als er vervolgens een lijk wordt aangetroffen, staat een ding vast: de moordenaar bevindt zich onder de dorpsgenoten.

Bekijk hier onder het interview met de regisseur van de hitserie…

Agatha Christie

Als Agatha Christie op IJsland had gewoond dan had ze zomaar dit scenario kunnen bedenken. Regisseur Baltasar Kormákur noemt Trapped een ‘Scandic Noir’ met een vleugje Agatha Christie. Maar liefhebbers van Scandinavische hitseries als Borgen, The Bridge en The Killing komen mogelijk bedrogen uit. ‘Dit is geen gelikte serie waarin detectives in hippe kantoren op doorschijnend glas schrijven,’ waarschuwt Kormákur.

Deze serie gaat over gewone mensen in ongewone omstandigheden

‘Dit is een serie over gewone mensen in ongewone omstandigheden.’ Detective Andri is inderdaad niet de typische, flitsende rechercheur. Met zijn logge lijf en woeste baard lijkt hij op een grote, vriendelijke beer in een politie-uniform. Verrassend genoeg groeide juist hij uit tot lustobject van de IJslandse vrouw. Dagblad The Guardian sprak van ‘het meest ongewone sekssymbool’. ‘ Het is de IJslandse Gerard Depardieu,’ zegt regisseur Kormákur. ‘Hij overstijgt zijn lichamelijke beperkingen’

Sneeuwstorm

Op de schouders van Andri rust de zware taak om uit te vinden wat er in het afgesloten dorp aan de hand is. De barre weersomstandigheden maken het er niet bepaald makkelijker op.

De voortdurende strijd tegen de natuur is typisch IJslands, zegt Kormákur. ‘Naar school gaan was vroeger een levensgevaarlijke onderneming. Je liep dan een heuvel op in een krankzinnige storm en vroeg jezelf af “waarom wonen hier mensen?”. ‘Geïsoleerd zijn is heel IJslands. We waren duizend jaar lang afgesloten van de buitenwereld. Pas recent heeft de rest van de wereld zich geopend voor ons.’

Groot succes

De IJslanders sloten zich de afgelopen weken ook weer op in huis wanneer de serie op zondagavond werd uitgezonden. Trapped had een kijkdichtheid van 96,5 procent in het land dat ruim 330.000 inwoners telt. ‘Dit is met afstand de populairste tv-show ooit,’ zegt Kormákur. ‘ Het waterbedrijf meldde dat tijdens de serie het watergebruik in het land halveerde. Als de aflevering was afgelopen verdubbelde het weer. Mensen renden dan naar de wc.’

Door het grote succes denkt Kormákur. die eigenlijk een filmmaker is, aan een deel 2. ‘Ik ben op dit moment een scenario aan het bedenken. Maar er komt geen deel 2, omdat het moet aangezien alle series dat tegenwoordig doen. Deel 2 komt er alleen wanneer ik tevreden ben met het verhaal’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.