cultuur

Deense tentoonstelling onder vuur voor vereren Brussel-terroristen

Door Emile Kossen - 03 mei 2016

In Denemarken is verontwaardigd gereageerd op een kunsttentoonstelling waar drie terroristen achter de aanslagen in Parijs en Brussel worden vereerd als martelaars. Zo wordt terreur aangemoedigd, zeggen critici.

De tentoonstelling in het Zwart/Wit-museum in de Deense hoofdstad Kopenhagen bestaat onder meer uit gedeeltes over Ibrahim en Khalid El-Bakraoui, terroristen die zichzelf opbliezen in Brussel, en Foued Mohamed-Aggad, een van de daders van de aanslagen in de Parijse concertzaal Bataclan.

Met foto’s en replica’s van hun eigendommen worden ze aangemerkt als ‘martelaars’. Van Ibrahim el-Bakraoui wordt onder meer een leren handschoen gepresenteerd, die hij op vliegveld Zaventem zou hebben gedragen om een bom ontsteker te verbergen.

Beter begrijpen
Ook is er een speciale kamer waar de situatie in de Bataclan met geluid en licht wordt nagebootst, vertelt een van de artiesten achter de tentoonstelling tegen persbureau AFP.  Doel is om ‘het verhaal vanuit zijn oogpunt’ beter te belichten.

Iedereen is de held van zijn of haar eigen verhaal
– Deens artiest Ida Grarup Nielsen

Naast de zelfmoordterroristen van Islamitische Staat wordt ook de dood van historische figuren als Jean D’Arc en de Griekse filosoof Socrates uitgelicht in het museum. De man achter de groep artiesten, Christian Lollike, kwam in 2012 onder vuur te liggen toen hij een voorstelling produceerde die was gebaseerd op het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik.

Terrorisme
Veel Denen hebben met verbazing en boosheid gereageerd op de inhoud van de tentoonstelling. De voorzitter van een vereniging die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting in Denemarken noemt het idee ‘pervers’ en ‘totaal ongepast’. Een politicus van regeringspartij Venstre deed maandag zelfs aangifte bij de politie, voor het aanzetten tot terrorisme.

Lees ook: Pak terreur hard aan mét oog voor mensenrechten

Op de vraag of het niet belangrijk is om te weten wat zich afspeelt in de hoofden van terroristen antwoordde de Deense minister van Cultuur Bertel Haarder afkeurend. ‘De volgende stap is zeker dat we ze ook nog beter moeten leren begrijpen. Dit moet worden veroordeeld, ik zet geen voet in die ruimte,’ aldus Haarder tegen de Deense krant Politiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.