cultuur

Ook al wint Douwe Bob niet, hij maakt wel indruk in Europa

Door Emile Kossen - 14 mei 2016

De kans dat Douwe Bob zaterdagavond het Eurovisiesongfestival wint, lijkt klein. Toch heeft hij wel al flink wat bereikt, want door heel Europa wordt de 23-jarige zanger positief ontvangen.

De voortekenen voor Douwe Bob zijn redelijk, maar niet geweldig. Na zijn goede optreden in de halve finale zal de Nederlandse singer-songwriter met zijn nummer ‘Slow Down’ volgens de wedkantoren rond de tiende plek eindigen.

Zijn startpositie zaterdagavond, Douwe treedt al als derde op, zou niet in zijn voordeel werken. Ook is het optreden van Douwe in het Zweedse Stockholm aan de eenvoudige kant.

Weet Douwe Bob te verrassen met stilte op Songfestival?

Top 40
Toch is Douwe Bob er al in geslaagd om Europa de afgelopen dagen te veroveren. ‘Slow Down’ staat niet alleen in de Nederlandse ranglijsten hoog, ook in Oostenrijk, België, Armenië (zelfs op nummer 1) en Groot-Brittannië scoort Douwe Bob een hit. Na de finale, die ook in de Verenigde Staten en Australië te zien is, zal het nummer de wereld over gaan, voorspelt het Britse Metro.

De Engelse krant The Telegraph schrijft dat Douwe Bob hun stem in elk geval al heeft. ‘We dachten dat Nederland vooral slechte techno produceerde, maar dit op country-geïnspireerde nummer is een welkome verrassing.’

Looks
Voor degenen die meer hebben met het uiterlijk van de kandidaten dan hun muziek, is Douwe Bob schijnbaar ook een goede keuze. De Spaanse zender Antena 3 noemt de Nederlander ‘een van de aantrekkelijkste kandidaten van dit jaar’. Het Zweedse Aftonbladet schrijft dat hij ‘het hele continent wist te hypnotiseren’ met zijn ogen.

Grote favoriet zaterdagavond is de inzending van Rusland. Sergey Lazarev, een zeer bekende zanger in eigen land, zingt een ballad. Een overwinning zou betekenen dat het festival volgend jaar in Rusland zou worden gehouden, wat met de recente anti-homowetgeving voor problemen zou kunnen zorgen.

Maar zover is het nog niet: ook Australië, Frankrijk en Zweden zouden een goede kans maken op de overwinning. De finale van het Eurovisie songfestival begint om 21.00 uur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.