cultuur

Teleurgestelde Douwe Bob op elfde plek

Door Bauke Schram - 15 mei 2016

Douwe Bob kon zich op zaterdagnacht niet in de top tien plaatsen van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse zanger werd elfde, terwijl Oekraïne de overwinning in de wacht sleepte.

Een woordvoerder van Avrotros zei dat Bob zich terneergeslagen voelde nadat de uitslag bekend werd gemaakt. ‘Wij zijn heel trots op hem. Maar zelf is Douwe nu vooral teleurgesteld.’ De 23-jarige zanger ging voor de winst op zaterdag en was ongelukkig met de elfde plaats.

Populair

Lees ook: Ook al wint Douwe Bob niet, hij maakt wel indruk in Europa

Bob is razend populair bij de internationale pers. Ook werd er, vooral door jongere fans, veel aandacht besteed aan het uiterlijk vertoon van de charismatische zanger. Zowel internationale media  als regionale pers in Europa zagen Bob als een van de meest aantrekkelijke deelnemers.

De ‘magere’ elfde plaats van Bob was niet de enige verrassing op zaterdagavond. De Russische zanger Sergey Lazarev en de Oostenrijkse ZOË werden gezien als de favorieten maar de Oekraïense Jamala ging ervandoor met de hoofdprijs.

Politiek beladen

Het nummer 1944 van Jamala was politiek beladen. De Oekraïense zanger zong een protestnummer over de deportatie van Krim-Tataren in de eerste helft van de twintigste eeuw door Joseph Stalin, de leider van de voormalige Sovjet-Unie.

Honderdduizenden etnische Tataren werden in 1944 gedeporteerd naar Centraal-Azië. Stalin verwijderde hen van de Krim omdat hij de Tataren ervan verdacht samen te werken met de nazi’s. Jamala’s eigen overgrootmoeder overleefde de deportatie, maar een van haar kinderen stierf in de overvolle trein.

De Russische pers noemde het nummer de ‘provocatie van 2016’, en zei dat het een bom op Rusland was. Jamala uitte ook kritiek op het huidige regeren van de Krim, terwijl de relatie tussen Oekraïne en Rusland al jaren op scherp staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.