cultuur

Weet Douwe Bob te verrassen met stilte op Songfestival?

Door Tom Reijner - 10 mei 2016

Het is de dag van de waarheid voor zanger Douwe Bob. Vanavond beklimt hij het podium in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Met zijn liedje ‘Slow Down’ probeert hij door te dringen tot de finale op zaterdag, en Nederland een hoge notering te bezorgen.

Wat kunnen we verwachten, en wie zijn Douwe Bobs concurrenten in de Globe Arena in Stockholm, waar het liedjesevenement dit jaar wordt gehouden?

Verrassingseffect

Het is nu al duidelijk hoe de act van de 23-jarige zanger uit Amsterdam eruit komt te zien, en natuurlijk hoe het klinkt. De Russische jury heeft namelijk beelden online gezet van de generale repetitie. De vakjury heeft zijn aanstekelijke liedje op internet laten zien,  een actie die tegen de regels van het Eurovisiesongfestival ingaat.

Op de beelden is te zien hoe Douwe Bob middenin in het nummer een verrassingseffect heeft ingebouwd. Tien seconden houdt hij op met spelen en zingen, tot genoegen van het publiek dat hem flink toejuicht – een signaal dat zijn intermezzo wel eens in de smaak kan vallen bij de kijker thuis. Het optreden voor de vakjury is erg belangrijk, omdat de punten hiervan voor 50 procent meetellen voor de uitslag.

Bookmakers

De singer-songwriter, die vanavond als zesde aan de beurt is, heeft zelf alle vertrouwen in een goede afloop. Maar hij gaf wel aan met spanning uit te kijken naar het stiltemoment. ‘Het publiek mag in die tien seconden doen wat ze wil. Meezingen, juichen, klappen, of stil zijn. Het maakt mij niet uit. Als ik zelf in de zaal zou staan, zou ik waarschijnlijk dat laatste doen,’ zei Douwe Bob – achternaam: Posthuma – volgens RTL Nieuws.

Hij doet het langzaam maar zeker beter bij de bookmakers. Ze schatten dat hij uitkomt rond de elfde of dertiende plek – als hij de finale haalt. Dan moet hij wel afrekenen met een paar geduchte concurrenten. Rusland bijvoorbeeld gooit hoge ogen met ‘You are the only one’. Na het optreden van Douwe Bob volgt Armenië met de zangeres Iveta Mukuchyan, die in een dramatisch lied de overweldigende liefde bezingt.

De Russische inzending:

Deze dame vertegenwoordigt Armenië:

De verrassende inzending van San Marino, die het wel eens goed zou kunnen doen:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.