cultuur

Boze Turken en vier andere episodes van voetbalwoede

Door Emile Kossen - 20 juni 2016

Het Turkse elftal presteert erg matig dit Europees Kampioenschap voetbal en zelfs de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bemoeit zich met de voetbaldiscussie. Erdogan noemt het beschamend dat de Turkse spelers worden uitgejouwd en bedreigd.

Na het 3-0 verlies tegen Spanje heeft Turkije slechts nog een theoretische kans om door te gaan naar de volgende ronde. ‘Dat maakt me als president erg verdrietig,’ zei Erdogan over de Turkse prestaties volgens de Frankfurter Allgemeine.

Toch lijken de spelers zich geen zorgen te hoeven maken over maatregelen van Erdogan, want hij neemt het volmondig op voor het team. De spottende commentaren, fluitconcerten en zelfs bedreigingen aan het adres van trainer Fatih Terim (en zijn zwangere dochter) en aanvoerder Arda Turan noemde Erdogan ‘beschamend’ en ‘onaanvaardbaar’.

Woede

Volkswoede na teleurstellende voetbalprestaties liep meer dan eens flink verkeerd af. Een overzicht.

 • Militaire kampen in Ivoorkust
  Nadat Ivoorkust snel werd uitgeschakeld in de Afrika Cup van 2000, was de boosheid groot. De dreiging zou zelfs zo serieus zijn, dat de regering de spelers een paar weken onderbracht in militaire kampen. Critici vroegen zich af of het niet gewoon een straf van het regime was. Ten minste twee sterspelers werden later ook gedwongen als gevangenen door de hoofdstad te lopen, met de wapens van soldaten op zich gericht.
 • Inquisitie in Noord-Korea
  Op het WK-voetbal 2010 in Zuid-Afrika was Noord-Korea een van de meest opvallende verschijningen. In de eerste wedstrijd streed de ploeg nog dapper tegen Brazilië (1-2 verlies), maar tegen Portugal ging de ploeg met 7-0 onderuit. Daar was de grote leider Kim Jong-Un niet blij mee. Na terugkomst werden de spelers onderworpen aan een zes uur lange inquisitie in het Noord-Koreaanse ministerie van Cultuur. De coach werd gestraft voor ‘landverraad’: hij werd uit de Communistische partij gegooid en moest aan de slag in een werkkamp.

  2010-06-21 09:18:10 North Korea's defender Pak Chol-Jin (L) reacts as Portugal's midfielder Tiago (R) reacts after scoring the seventh goal during the Group G first round 2010 World Cup football match North Korea versus Portugal on June 21, 2010 at Green Point stadium in Cape Town. Portugal won 7-0. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL AFP PHOTO / HOANG DINH NAM
  Noord-Korea ging er met 7-0 vanaf tegen Portugal. Foto: AFP
 • Schietpartij in Colombia
  In 1994 was Colombia een van de favorieten voor de wereldtitel. Die droom viel in duigen nadat de ploeg met 3-1 verloor van Roemenië, onder meer door een eigen goal van verdediger Andres Escobar. Terug in Colombia werd hij overal uitgejouwd en bedreigd. Hij besloot twee boze Colombianen buiten een nachtclub te vragen waarom ze zo agressief waren, niet wetende dat het ging om twee bekende drugsbazen. ‘Je weet niet wie je voor je hebt,’ beten ze hem toe. Een medestander schoot Escobar daarna op straat neer. De moordenaar kreeg 42 jaar cel, maar kwam na elf jaar vrij.

  FILE - In this June 22, 1994, file photo, Colombia's Andres Escobar, lies on the ground and watches a shot by America's Eric Wynalda miss the Colombian goal, during the World Cup match, in the Rose Bowl, Pasadena. The Unites States defeated Colombia by two goals to one. Escobar was shot six times by a man employed by two drug traffickers, who had been complaining to him about his blunder 10 days earlier in Los Angeles. Escobar had knocked Colombia out of contention by kicking the ball into his own net in game against the United States. (AP Photo/Draper, File)
  Escobar schoot de bal per ongeluk in het doel, wat hij moest bekopen met zijn leven. Foto: AP
 • Martelingen in Irak
  Onder het regime van Saddam Hoessein was voetballen een levensgevaarlijke sport. Usay Hussein, Saddams zoon, stond erom bekend de spelers hard te straffen na verliespartijen. Volgens The Guardian werden spelers soms verplicht om te voetballen met een betonnen bal, werden ze naar de gevangenis gestuurd en gemarteld met elektrische kabels. Om ervoor te zorgen dat niemand er te makkelijk van af kwam, hield Usay een scorekaart bij met daarop het aantal martelingen per speler.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.